Реформа вищої освіти “по-Зеленському” – закрити старі виші і збудувати новий за 7 мільярдів

01.06.2021 07:53   -

Президент України Володимир Зеленський оголосив про створення нового “прпезидентського” університету. Відповідний наказ уже підписано і розміщено на сайті ОП. Новий заклад будуватимуть з нуля.

Кабінету Міністрів України опрацювати в установленому порядку питання щодо підготовки та реалізації проекту «Президентський університет» як сучасної освітньої платформи, що забезпечить доступність громадян України до інноваційних освітніх моделей та стратегій навчання, ефективного використання ресурсів освітньої інфраструктури та просторів коворкінгу з реалізації освітніх, наукових і творчих проектів, передбачивши, зокрема: розроблення концепції реалізації проекту «Президентський університет» з урахуванням сучасних тенденцій розвитку освіти, науки та технологій, ефективних освітніх стратегій з формування навичок критичного, креативного мислення; організацію матеріального та фінансового забезпечення реалізації проекту «Президентський університет», у тому числі на засадах державно-приватного партнерства“, – йдеться в указі.

Така ідея особливого захвату не викликала – на тлі ліквідації вже існуючих закладів вищої освіти і надмірної кількості вишів створення нового університуту “з нуля” виглядає великою авантюрою. Навіть колишні прибічники Зеленського зауважують на необдуманості такого кроку.

Пане Президенте, дуже добре, що нарешті освіті починає приділятися увага на рівні керівництва держави.Але створення президентського університету в країні, де не завершена реформа вищої освіти, де професія вчителя та викладача не стали досі престижними, коли в нас існує профіцит освітніх закладів, це розпорошення державних ресурсів. Потрібно зосередитися саме на проведенні подальших реформ. Зверніть увагу на звичайних вчителів, які досі в регіонах отримують 6-7 тисяч гривень зарплати. Ви навіть не уявляєте, який в них запит на зміни і на справедливість. І створення ще одного університету – це точно не те, що вони хочуть бачити та чути від керівника країни.Освіта має стати новою національною ідеєю, але не через створення президентського університету, а через проведення комплексу реформ“, – коментує новину колишній голова Київської обласної держадміністрації Михайло Бно-Айріян.

Міністр МОН Сергій Шкарлет заявив, що такий проєкт коштуватиме державі за три роки будівництва 7,2 млрд грн. То виходить, що на зарплату викладачам грошей нема, а на будівництво “президентського університету” – є.

Раніше ми повідомляли, що деякі виші ліквідують під вивіскою “укрупнення” – зокрема, у Дніпрі уже поєднали два виші, і за чутками – працівників очікує суттєве скорочення. Про проблеми із виплатами зарплати в одному з вишів ми також писали раніше.