Реформа реформи: МОЗ хоче “вдосконалити” розпочату медичну реформу

05.05.2020 13:11   -

Чиновники Міністерства охорони здоров’я заявили про те, що планують відмінити другий етап медичної реформи, що стартував лише 1 квітня. Про це заявив навіть сам міністр Максим Степанов, повідомляє РБК-Україна.

За словами Степанова, грошей на реформу немає, та й сама реформа не дуже добра – вона, нібито, вимагає звільнення великої кількості медиків і закриття лікарень.

«Якщо нічого не змінити, то масове звільнення призведе до катастрофічного зростання смертності, стрімкого розповсюдження таких хвороб, як туберкульоз», – заявив Степанов.

Через це Степанов вважає, що реформу треба … «реформувати». Один із основних пунктів нового підходу – скасування тих договорів медичних установ, що вони уже уклали з Національною службою здоров’я України. За такого підходу, лікарні буде повернено на попередню систему фінансування.

Звичайно, для того щоб медики не обурювались і не задавали зайвих питань, Степанов вирішив заткнути їм рота грошима – пропонує підвищити зарплату медичним працівникам на 50% уже з 1 липня. Втім, на таку аферу йому знадобиться аж 11 млрд гривень. Де їх узяти в умовах економічної кризи і пандемії – ніхто не знає.

Але ж головне – відволікти увагу і знайти прихильників відміни медреформи, адже рішення приймуть зараз, а до 1 липня ще треба дожити.

Наразі, міністр заявляє, що нічого відміняти не збирається, а хоче “покращити” реформу.

Наша команда працює над тим, щоб не було масового звільнення лікарів та закриття лікарень.  Це не означає, що ми збираємось згортати реформу, навпаки її треба реалізувати, але суттєво змінивши, враховуючи українські реалії та виправивши допущені, під час планування, помилки“, – сказав Степанов.