Разумкова відсторонили від головування у Верховній Раді

05.10.2021 16:31   -

Ініційований “Слугами народу” процес відставки спікера українського парламенту Дмитра Розумкова набуває свого завершення. Сьогодні Разумков на засіданні ВР був відсторонений від ведення пленарних засідань на 2 дні.

Уже в четвер, 7 жовтня, депутати винесуть на голосування питання про відставку Разумкова з посади спікера Верховної Ради. За відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради України призначено на 7 жовтня. «За» проголосували 246 народних депутатів України.

Основним кандидатом на посаду голови Верховної Ради розглядають першого віце-спікера Руслана Стефанчука.

Цікаво, що спікера парламетну від фракції “Слуга народу” хоче відсторонити фракція … “Слуга народу”. Проти перебування на посаді Разумкова виступали як представники фракції, так і сам президент Зеленський. Разумков, ніби-то, став “неслухняним”.

Дмитро Разумков заявив, що як би комусь не хотілося, його відсторонення від посади відбуватиметься згідно закону, без поспіху.

«Бачу в ЗМІ інформацію про те, що голосування може відбутися у вівторок, середу. Хотів би всім нагадати, що ми з вами живемо за Регламентом. І, зокрема, процедура відкликання з посади Голови Верховної Ради України відбувається за Регламентом, згідно з 76 та 77 статтями. Інакшого не буде. Поки я Голова Верховної Ради – тут буде працювати закон», – сказав він.

Дмитро Разумков наголосив, що відповідно до Регламенту процедура відкликання займає до десяти днів: має бути підготовлено звіт Голови Верховної Ради України, а також звіт Рахункової палати щодо виконання кошторису на 2021 рік. Відповідні матеріали надаються народним депутатам не пізніше як за два дні до розгляду цього питання Парламентом.

Нардеп від фракції ЄС Ірина Геращенко заявила з трибуни ВР, що відставка Разумкова є нічим іншим, як проявами згортання демократії, порушенням регламенту парламенту і має на меті прибирання зі шляху Зеленського усіх, хто має свою точку зору.

“Сьогодні слуги відсторонили перший номер свого виборчого списку Разумкова, аби поставити на 200%свого, кишенькового Банковій , Стефанчука. Питання тут точно не в прізвищах, бо Разумков сьогодні несе свою відповідальність за весь безпринципний зброд, який завів в Раду. Він і Стефанчук – архітектори режиму Зеленського. Але якось дуже швидко ми повертаємося в часи Януковича, де парламент- не місце для дискусій, де неугодним закривають рота, де кишенькові спецслужби , силові структури і антикорупціонери тусуються в Трускавці разом зі слугами, тож немає до кого апелювати щодо придушення свободи слова і демократіі. Регламент заважає реформам- заявив Зеленський. Отже, в парламенті має бути тільки доцільність Банкової“, – сказала Геращенко.

На зображенні може бути: текст

Нагадаємо, що 30 вересня фракція “Слуга народу” ініціювала збір підписів за відставку Дмитра Разумкова з посади спікера парламенту. Голова фракції  Давид Арахамія пояснив такий крок “регламентною війною”, розв’язаною Разумковим, і розходженням у поглядах.