Рада прийняла закон про ринок сільсько-господарської землі

31.03.2020 09:46   -
Автор:

Цієї ночі Верховна Рада все таки проголосувала за законопроєкт, що відкриває ринок землі сільсько-господарського призначення в Україні.
Як не дивно, за законопроєкт проголосували не лише фракція «Слуга народа», але й такі фракції як «Європейська солідарність» та «Голос». Усього законопроект підтримали 259 нардепів.
Не підтримали законопроєкт фракції «ОПЗЖ», «Родіна» та «За будущєє». Про це повідомляє Економічна правда.
Прийняття даного закону було однією з вимог МВФ для подальшого кредитування України.
Що передбачає закон?
Закон вступить в силу лише влітку 2021 року, а до 2023 року діятиме обмеження щодо купівлі землі однією особою – 100 га. З 2023 року – до 10 000 га одній особі. Крім того, право на купівлю землі до 2023 року буде тільки у фізичних осіб.
Можливість продажу землі іноземцям буде розглянуто на референдумі, тоді як орендаторам землі надано переважне право на її купівлю.
Народний депутат фракції ЄС Ірина Геращенко прокоментувала дану подію у Фейсбук.
«Ми категорично проти сценарію дефолту, в який олігархат тягне країну . Ми пишаємося тим, що саме « Європейській Солідарності» вдалося заборонити продаж 11 млн га державної землі , комунальної землі сільськогосподарського призначення, заборону продажу землі іноземцям, жорстку заборону навіть оренди громадянам країни – агресора. І дозволити самим селянам і фермерам , які мають паї, розпоряджатися своєю землею. Ми також дотиснули заборону концентрації землі , яку хотіли слуги – щодо 200 тисяч гектарів і одні руки. В законі- дозволені 100 га в одні руки , і тільки фізичним особам», – написала Ірина.