Карл Маркс був правий – в екологічних проблемах винні багатії

30.03.2020 19:54   -
Автор:

Аналітик ВВС Роджер Харрабін провів цікаве дослідження в галузі екології і виявив, що найбагатші люди планети найбільше винні в екологічних проблемах.
Логіка проста: чим більше грошей маєш, тим більше ресурсів споживаєш.
Харрабін посилається на дослідження британського університету в Лідсі, що брало до уваги дані 86-ти країн світу.
Згідно із дослідженням, десята частка населення країн, що має найбільший дохід, споживає у 20 разів більше енергії, ніж десята частина із найменшими доходами. Переважно йдеться про транспортні засоби, адже відомо, що заможні люди не тільки не економлять на пальному, але й мають по кілька автомобілів.
5 вещей, на которые не тратят деньги обеспеченные люди - kolobok.ua
Витрати енергії не обмежуються, звичайно, особистим транспортом. Електрика, газ, пересування потягами та літаками – все це багаті споживають без прагнення економити. Наприклад, у Британії, 70% всіх авіаперельотів здійснює 15% населення. При цьому, багаті люди і подорожують на більші відстані, ніж бідні. Та навіть їжу вони готують із більшими витратами енергоносіїв і опалюють помешкання не економлячи: 10% найбагатших використовують близько 30% всіх спожитих енергоносіїв.
Тож, заклики еко-активістів до найрозвиненіших (і найбагатших) країн світу зовсім не безпідставні – саме ці країни і їх найзаможніший прошарок населення роблять найбільший внесок у зростання кількості викидів в атмосферу, прискорюючи глобальне потепління, та залишають більше сміття.
Виявляється, що Карл Маркс, звинувачуючи у людських бідах найбагатших світу цього (капіталістів), був не далекий від істини?
Автор – Дмитро Снітько