Путіну, його оточенню та всім збірним заборонили наближатися до олімпіад та чемпіонатів

18.12.2020 17:09   -

Президенту РФ Путіну і російським високопосадовцям заборонили в найближчі два роки відвідувати чемпіонати світу і Олімпіади. Таке рішення виніс Спортивний арбітражний суд (CAS).

Арбитры CAS объяснили причину смягчения санкций для российского спорта -  Спорт РИА Новости, 18.12.2020

Про це йдеться в рішенні Спортивного арбітражного суду (CAS) у спорі Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) і Російського антидопінгового агентства (РУСАДА)

Зазначається, що великі спортивні заходи заборонено відвідувати російським міністрам та їхнім заступникам, прем’єр-міністру та його заступникам, депутатам Державної думи.

Також заборона поширюється на співробітників Слідчого комітету Росії, адміністрації президента і глави уряду та заступників держорганів.

CAS Reduces Russia's Doping Ban to Two Years - The New York Times

Втім, якщо чиновника, на якого накладено заборону, особисто запросить президент або прем’єр-міністр країни-організатора змагання, а також, якщо він є членом Міжнародного олімпійського комітету або Міжнародного паралімпійського комітету, то на турнір він приїхати зможе.

Тільки окремі спортсмени з країни зможуть виступати на найбільших спортивних форумах під нейтральним прапором.

РФ не зможе представити себе під своїм національним прапором і своїм гімном на Олімпійських іграх у Токіо 2020(Нагадаємо, Олімпійські ігри в Токіо були перенесені на рік через пандемію. Змагання відбудуться з 23 липня по 8 серпня 2021 року.) та Пекіні 2022, а також на Чемпіонаті світу в Катарі 2022, – розповідає en24.

Це вирішив Спортивний арбітражний суд (CAS) в Лозанні під час оскарження російською стороною 4-річної санкції, накладеної Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA) за систематичне маніпулювання зразками спортсменами в московській лабораторії. 

Єдиним рішенням на користь Російської Федерації є те, що строк покарання зменшується вдвічі і закінчується в кінці 2022 року.

У цей час лише окремі російські спортсмени, які відповідають ряду критеріїв WADA, матимуть право брати участь під нейтральним прапором двох Олімпійських ігор, перша з яких була перенесена на літо 2021 року.

WADA прекратило расследование против 95 российских спортсменов | Новости из  Германии о событиях в мире | DW | 13.09.2017

Те саме стосується і чемпіонату світу з футболу 2022, де РФ може виступати без національної символіки, якщо “команда” подолає кваліфікацію FIFA в зоні “Європа”.

У той же час країна(РФ) не зможе приймати жодних великих спортивних подій протягом дворічного періоду і буде позбавлена ​​всіх уже довірених чемпіонатів світу, “якщо це не є юридично або практично неможливим”. 

Сьогоднішнє рішення CAS набирає чинності негайно, і його повинні виконувати як Міжнародний олімпійський комітет (МОК), так і всі світові та континентальні спортивні федерації.

Чотирирічний вирок ВАДА був накладений на РФ в грудні минулого року після того, як було доведено, що база даних Московської антидопінгової лабораторії маніпулювала за допомогою державних установ. 

Арбітражний суд Лозани наголосив, що зменшення терміну вдвічі “не слід тлумачити як виправдання дій Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) або російської влади”.

“Цей суд прийняв рішення відповідно до характеру та серйозності невиконання Світового антидопінгового кодексу і мав на меті зберегти цілісність спорту в його боротьбі з допінгом”, – заявила CAS.

 «Приймаючи рішення, цей суд обмежений чинним законодавством та, зокрема, Світовим антидопінговим кодексом. Врахована необхідність культурних змін та заохочення наступного покоління російських спортсменів брати участь у чистому міжнародному спорті.”