Процес сертифікації «Північного потоку 2» зупинено

22.02.2022 15:00   -

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що зупинив процес сертифікації «Північного потоку 2», – повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 «Сьогодні я попросив федеральне міністерство економіки відкликати у Федерального мережевого агентства (ІФ – німецький регулятор) доповідь щодо гарантування енергобезпеки. Це звучить як технічний момент, але це необхідний крок, щоб тепер не могла відбутися сертифікація газопроводу. Без цієї сертифікації «Північний потік 2» не може бути запущено», – сказав канцлер ФРН.

Він також повідомив, що санкції у відповідь на визнання Росією «ДНР» та «ЛНР» будуть ухвалені протягом дня.

«У ЄС ми обговорили перший пакет санкцій і протягом дня ухвалимо щодо нього спільне рішення», – сказав канцлер ФРН.

«Ми схвалюємо рішення Міністерства економіки і клімату ФРН відкликати офіційний висновок про те, що Північний потік-2 не має впливу на безпеку постачання газу в Німеччині. Ми сподіваємося, що Мінекономіки подасть новий висновок, де буде чітко зазначено, що Північний потік-2 несе загрозу для такої безпеки. Це буде підставою для регулятора відмовити у сертифікації цього газогону», – прокоментував голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Він зауважив, що «ревізіоністська імперська політика Путіна несе загрозу Україні, Європі і всьому світові, а Північний потік-2 є одним з елементів цієї політики й тому потребує адекватної реакції».

Раніше РФ визнала незалежність незаконних збройних формувань «Л/ДНР». Росія ратифікує договір про дружбу та взаємодопомогу.