Пропозиція від п’ятого українського президента – білоруському: Порошенко звернувся до Лукашенка

13.08.2020 12:00   -

Відповідне відеозвернення Петро Порошенко опублікував у своєму Facebook. Він прокоментував складну ситуацію, яка наразі склалася у Білорусі , висловив тривогу та занепокоєння ескалацію сутичок та можливих наслідків для Білорусі й України в умовах наявності на кордоні агресивного сусіда – РФ, яка завжди готова скористатися з хаосу в незалежних країнах, аби збройно втрутитися, окупувати та анексувати чужі території. Крім того, Порошенко порадив президенту Білорусі Олександру Лукашенку шляхи врегулювання ситуації у країні через діалог, припинення жорстокості та оголошення нових виборів із міжнародними спостерігачами.

На думку п’ятого президента України, від процвітання і незалежності Білорусі багато в чому залежить безпека і благополуччя України. Тому не можна допустити, щоб Білорусь сповзала у безодню хаосу і політичної невизначеності.

Порошенко закликав владу Білорусі піти назустріч суспільству, яке прагне демократичних змін. Тому спочатку необхідно припинити насильство проти громадян Білорусі.

Крім того, необхідно звільнити політв’язнів та затриманих активістів. Також Порошенко запропонував Лукашенку знайти діалог із суспільством та оголосити про проведення дострокових президентських виборів із залученням міжнародних спостерігачів.

“У ці дні увага України та всієї Європи і світу прикута до подій у сусідній Білорусі, де розгортається глибока політична криза. Для України і для мене особисто Білорусь завжди була і буде особливо важливою країною. Білоруси — традиційні друзі і партнери українського народу, щирі, миролюбні і добропорядні брати по крові і духу. Демократична, стабільна, процвітаюча і незалежна Білорусь є однією із ключових чинників безпеки та добробуту України… закликаю українську владу у контакті із партнерами по Люблінському трикутнику призначити Спеціального представника щодо Білорусі, який повинен активно сприяти врегулюванню ситуації і підтвердити стратегічну роль нашої держави в регіоні. Необхідно також напередодні запланованого на п’ятницю засідання Ради міністрів ЄС організувати контакти представників ЄС із МЗС Білорусі для з’ясування та вирішення проблемних питань, пов’язаних із політичною кризою у Білорусі. І вкотре закликаю міжнародну спільноту: пильнуйте за діями російського агресора, який лише чекає зручної нагоди для того, щоб покінчити із білоруською державністю та незалежністю… Сьогодні Європа має думати і діяти стратегічно. Ми не маємо права втратити Білорусь. Нікому, ані білоруській владі, ані білоруському народу, ані Євросоюзу, і тим паче Україні, не потрібна Білорусь як західна провінція Російської неоімперіі. Ми не маємо дати жодного шансу мародерству Кремля”, – йдеться у повідомленні.