Сьогодні відбудеться матч кваліфікації ЧС-2022 Франція – Україна

24.03.2021 19:11   -

Національна збірна України з футболу сьогодні, 24 березня, проведе перший матч кваліфікації чемпіонату світу-2022, в якому «синьо-жовті» на 81-тисячній арені “Стад-де-Франс» в Сен-Дені зійдуться з чинним чемпіоном світу збірною Франції, – повідомляє Укрінформ.

В іншому поєдинку групи D в Гельсінкі збірна Фінляндії прийматиме команду Боснії та Герцеговини.

Букмекери вважають господарів явними фаворитами протистояння, відома австрійська букмекерська контора bwin, зокрема, приймає ставки на перемогу французів з коефіцієнтом 1,28, на нічийний результат – 5,50, а на перемогу команди Андрія Шевченка – 10,00.

Минуло 15 років після першого виступу збірної України на чемпіонаті світу. Досі він залишається єдиним для “жовто-блакитних” – і це викликає подив у всієї Європи, адже у нас завжди були міцні команди серйозного рівня. У 2022 році є шанс виправити статистику, однак необхідно пройти відбір на ЧС у Катарі.

В нашій групі D – Боснія, Фінляндія, Казахстан і Франція. Саме проти чинних чемпіонів світу підопічним Андрія Шевченка й доведеться стартувати. Ще й на їхньому полі.

Франція – небезпечний та вкрай незручний для України суперник. Франція за останніх три роки програла лише чотири поєдинки. Аж перед чемпіонатом світу 2018 була поразка від Колумбії, а вже після тріумфу на Мундіалі “галльські півні” поступилися Нідерландам у Лізі націй, туркам – у кваліфікації чемпіонату Європи, фінам – у товариському поєдинку.

Ніякої зміни поколінь чи перебудування у збірній Франції після чемпіонату світу не відбулося: той самий тренер, той самий кістяк команди. Її силу на собі зовсім нещодавно відчула й Україна. Торішні 1:7 залишилися в нашій історії як найбільше побиття української національної команди. А Франція навіть не моргнула. Хоча у її виконанні цей розгром залишається єдиним за останніх дванадцять поєдинків.

Друге місце в такій компанії є завданням-мінімумом, але воно виводить лишень у плей-офф. Про пряму путівку на Мундіаль більшість вболівальників не думає, тому що першу позицію, по суті, забронювали французи – втім, поборотись за очки у матчі з “Ле Бле” все одно варто.

Україні наразі відсипають чимало компліментів, але вони опираються здебільшого на враження від кваліфікації Євро-2020. Бо, на відміну від кваліфікації, за весь минулий рік, коли були товариські поєдинки та матчі Ліги націй, Україна виграла лише дві зустрічі.

Україна лише одного разу у своїй історії перемагала Францію. Але той успіх (2:0 у Києві завдяки голам Зозулі та Ярмоленка) був затьмарений виїзним провалом 0:3 та не виходом до фінальної частини чемпіонату світу 2014. У наступному після тієї пріснопам’ятної поразки поєдинку з французами була уже згадувана катастрофа 1:7, тож виходить геть невтішна для України картина: десять пропущених в останніх двох матчах проти збірної Франції.

З трьох нічиїх, добутих у цьому протистоянні, всі три добуті в рамках кваліфікації чемпіонату Європи різних років. І що примітно: рівно половину своїх перемог над Україною, – три з шести, – Франція здобула в товариських поєдинках.