Проєкт Суперліги наближається до завершення через невдоволення вболівальників

21.04.2021 20:07   -

Англійський клуб «Манчестер Сіті» офіційно повідомив, що виходить зі складу учасників Суперліги з футболу та не братиме в ній участі, – повідомляє офіційний сайт команди, подібну заяву зробило іспанське “Атлетіко” та італійський “Мілан”.

«Футбольний клуб «Манчестер Сіті» може підтвердити, що він офіційно почав процедуру виходу з групи, яка розробляє плани Європейської Суперліги», — зазначили там.

Після цього аналогічні заяви пролунали від англійських клубів «Ліверпуль», «Манчестер Юнайтед», «Тотенхем», «Арсенал» і «Челсі». Уболівальники всіх цих клубів виступили проти їхньої участі в Суперлізі. Напередодні матчу «Челсі» вони навіть блокували автобус із гравцями клубу.

Іспанські ЗМІ повідомляють про те, що в «Барселоні» теж серйозно вагаються щодо подальшої участі в Суперлізі. За офіційними домовленостями, рішення про участь в цій лізі мають ухвалити після перемовин з уболівальниками, але ті вже виступили проти, тому «Барселона», найімовірніше, відмовиться від участі в Суперлізі.

У Спілці європейських футбольних асоціацій (УЄФА) заявили, що гравці клубів-засновників Суперліги з футболу в Європі не зможуть грати в національних збірних і брати участь у чемпіонатах світу та Європи.

Низка найсильніших футбольних клубів підписали угоду про створення Суперліги, засновниками виступили 12 клубів: «Манчестер Юнайтед», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Арсенал», «Челсі», «Тоттенхем», «Реал Мадрид», «Барселона», «Атлетіко», «Ювентус», «Мілан» та «Інтер».

Приєднатися до «суперліги» також запропонували німецьким футбольним грандам — «Баварії» та «Боруссії», але ті відмовилися. Аналогічну пропозицію отримав і французький «Парі Сен-Жермен», але теж відмовився.

На сьогодні єдиними офіційними міжнародними турнірами, в яких беруть участь європейські футбольні клуби, є змагання під егідою УЄФА. Топклуби вже не перший рік висловлюють невдоволення системою розподілу грошей за участь в єврокубках. Крім того, футбольні гранди незадоволені і регуляторною діяльністю УЄФА, в тому числі запровадженням так званого фінансового фейр-плею — коли клуби зобов’язані витрачати на свою діяльність тільки ті кошти, які самі заробляють.