Професорку українського педагогічного університету, яка вважає Україну “онкохворою американською колонією”, відсторонили від викладання

08.02.2021 09:25   -

Професорку культурології столичного Національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова Євгенію Більченко, замішану в скандалі з мовним законом, який вона назвала “фашистським”, відсторонили від викладання. Наразі вона є відстороненою від проведення занять зі студентами. Її викладені в публічному доступі лекції вивчаються експертами, – повідомляє Еспресо.TV.

Групу перевірки вона називає «робочою групою невідомих експертів з невідомих мені організацій», а поведінку колег – “зрадою”.

“Не звільнили. Не можуть мене звільнити: немає такої статті “за пост у фейсбуці”. Всі мої 28 навчальних програм – у порядку (так, вам не почулося). Тимчасово відсторонили від викладання. Вчуся плести гачком. Є спроба надати справі політичний оборот і від мовного цькування перейти до пошуку “неблагонадійної” інформації в моїх відкритих лекціях”, – заявила викладачка на своїй Facebook-сторінці.

Інформація про діяльність робочої групи є і на університетському сайті: “У зв’язку зі зверненням голови робочої групи щодо продовження вивчення публічних заяв у соціальних мережах та засобах масової інформації докторки культурології, професорки кафедри культурології та філософської антропології факультету філософії та суспільствознавства Більченко Євгенії Віталіївни засідання Вченої ради з цього питання відбудеться після завершення роботи групи, про що буде повідомлено згодом”.

Своєю чергою Більченко продовжує писати на тему властивого їй бачення України, Росії та майбутнього.

Зокрема, вона оприлюднила «Лист вчителю», де вибачилась за те, що підтримувала Майдан, перед своїм науковим керівником Віктором Малаховим, котрий з політичних міркувань виїхав з України після Революції Гідності, й погодилася з ним у тому, що Росію не можна ділити на «гарну» й «погану», а відмежовування від Росії нібито призведе до появи на місці на місці України «чужої країни», «чужої» для них обох та для «багатьох співвітчизників».

bilchenk

Зазначимо, мовний омбудсмен Тарас Кремінь заявив, що на провокаційні заяви професорки Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенії Більченко мають звернути увагу правоохоронці. Він нагадав, що Більченко впродовж останніх років перебуває у базі “Миротворець” як одна із тих, хто подає інформацію, яка не відповідає дійсності.

“Зважаючи на те, що такі заяви були раніше, мені здається, що це один із прикладів протиправних дій громадян України. Тому я впевнений, що на цю і на інші заяви, які лунали останнім часом, правоохоронці зобов’язані звернути увагу”, – переконаний мовний омбудсман.

Раніше Більченко в соціальних мережах опублікувала допис щодо Закону України «Про функціонування української мови як державної», в якому в неприпустимій і неприйнятній формі висловилася проти української мови, українських громадян та Української держави.

Нагадаємо, професорка кафедри культурології та філософської антропології Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенія Більченко після посилення дії закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” назвала Україну “американською колонією” і заявила, що за цим законом стоїть “звичайний фашизм”

Скріншот допису Євгенії Більченко у соцмережі

Водночас магістрантка факультету політології та права цього університету Аліса Коверда підготувала юридичний аналіз дій і заяв Євгенії Більченко і направила в деканат у форматі відкритого листа.

На думку Коверди, конфліктну ситуацію з Більченко слід вирішувати суто в правовій площині на підставі чинного українського законодавства. Водночас  “невжиття заходів щодо цієї ситуації призведе до знецінення дипломів”, підкреслила Коверда.

Це не перший такий скандал із викладачами Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова. У 2016 році в медіа та громадському просторі відбувалось активне обговорення поїздки в окупований Крим на науково-практичну конференцію професорки кафедри російської мови Ірини Зайцевої. Крім того, в ЗМІ повідомлялося, що Зайцева працювала паралельно на окупованих територіях у так званій “Луганській державній академії культури і мистецтв ім. Матусовського”. Ще дві викладачки університету ім. Драгоманова під час війни вихвалялися в соцмережах фотографіями з Красної площі в Москві