Про що домовились у Києві президенти України і Молдови?

12.01.2021 19:14   -

12 січня в Україну з офіційним візитом прибула новообрана президентка Молдови Майя Санду. Мета візиту – зустріч із президентом України.

Про що ж домовились президенти двох країн?

Як повідомляє Офіс президента України, передусім ішлося про поглиблення двосторонніх відносин між країнами, що було закріплено в спільній заяві глав держав. Президенти країн, що обидві стали жертвами агресії “русского мира” і потерпають від присутності на своїй території російських військ і підтримуваних ними політичних утворень, заявили про взаємну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та Молдови.

Окрім того домовились про розвиток спільної інфраструктури і використання транзитного потенціалу обох країн.

Для досягнення поставлених цілей передбачено створення автомобільного транспортного коридору, який поєднає Київ і Кишинів. У перспективі цей коридор зменшить шлях між двома містами до п’яти-шести годин, ставши найкоротшим шляхом з Центрального регіону України до країн Центральної та Південно-Східної ЄвропиЗокрема, це міжнародно-правове оформлення будівництва мосту «Ямпіль – Косеуць», координація зусиль з метою підготовки інвестиційного проекту та розробки техніко-економічного обґрунтування розбудови прикордонної інфраструктури й під’їзних шляхів на українсько-молдовському державному кордоні, а також пошук та залучення до реалізації проекту міжнародних фінансових організацій“, – повідомляє ОП.

Також президенти обговорили перспективи боротьби з контрабандою на україно-молдавському кордоні. Також обидва президенти заявили про пріоритет євроінтеграційних зусиль у зовнішній політиці.

Україну та Молдову єднають не лише спільний кордон та минуле, а й спільний рух до повноправного членства у європейській родині. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський за результатами переговорів з Президентом Республіки Молдова Майєю Санду, яка нині перебуває з офіційним візитом в Україні“, – інформує Офіс президента України.

Зображення може містити: одна або кілька осіб, люди стоять, люди танцюють та у приміщенні