ПриватБанк оскаржить рішення Лондонського суду щодо Коломойського і Боголюбова

23.11.2018 18:30   -
Автор:

ПриватБанк повідомив у п’ятницю, що подасть апеляцію на рішення Лондонського суду, в якому той заявив, що не має юрисдикції розглядати позов найбільшого українського банку до його колишніх акціонерів і власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.
Про це пише «Reuters», повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ».
ПриватБанк порушив справу проти Коломойського і Боголюбова, стверджуючи, що установа втратила сотні мільйонів доларів через їх шахрайські схеми. Колишні власники це категорично заперечують.
«Хоча суддя визнав, що банк став жертвою масштабних шахрайських дій – на суму від $329 млн до $1,2 млрд – він дійшов висновку, що англійський суд не має юрисдикції для розгляду позову банку проти його колишніх акціонерів», – йдеться в повідомленні ПриватБанку.
«Це судове рішення є тільки першим етапом процесу, і банк отримав дозвіл на його оскарження в питанні юрисдикції», – йдеться в повідомленні.
Раніше виданий судом дозвіл на арешт активів Коломойського і Боголюбова залишається в силі до розгляду апеляційного суду.
ПриватБанк було націоналізовано в грудні 2016 року. За даними влади, ризикова практика кредитування призвела до нестачі капіталу ПриватБанку в розмірі понад $5,5 млрд. Тому передача приватного банку в руки держави і докапіталізація за рахунок державних коштів були єдиним способом захисту коштів мільйонів вкладників, пише видання.
Однак рішення Високого суду в Лондоні ставить під сумнів надії уряду на повернення близько $2 млрд, які, за словами влади, були незаконно привласнені Коломойським і Боголюбовим.
Колишні акціонери оскаржують оцінку Національним банком та урядом фінансового становища ПриватБанку і кажуть, що банк було націоналізовано з політичних мотивів.
Раніше повідомлялося, що Високий суд Лондона відмовився від справи ПриватБанку проти Коломойського і Боголюбова, тому справу може бути закрито.