Президент Казахстану відправив уряд у відставку і запровадив надзвичайний стан в Алматинській області через масові протести

05.01.2022 09:36   -

Після масових протестів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд, провів кадрові зміни у своїй адміністрації та доручив запровадити держрегулювання цін на скраплений газ та пальне на 180 днів. Про це йдеться у пресрелізі та указах на сайті Акорди – адміністрації президента Казахстану.

Як зазначається, Токаєв повідомив на нараді щодо ситуації в країні, що прохання про відставку подав прем’єр-міністр Казахстану Аскар Мамін.

В указі Токаєва йдеться, що він приймає відставку уряду відповідно до статті 70 Конституції Казахстану. Документ набирає чинності з дня підписання.

Члени уряду виконуватимуть свої обов’язки до обрання нових членів уряду. Тимчасово виконуючим обов’язки прем’єр-міністра Казахстану стає Аліхан Смаїлов, який був першим заступником глави уряду.

Токаєв також провів перестановки у своїй адміністрації на рівні заступників.

Мурата Нуртлеу з посади заступника голови адміністрації президента було переведено на посаду першого заступника голови Комітету нацбезпеки. Держсекретаря Кримбека Кушербаєва замінить Ерлан Карін, який раніше був помічником Токаєва.

Водночас заблокований опозиційний ресурс ORDA пише в Telegram, що протестувальники на площі в Актау не вірять у відставку уряду. Вони вимагають, щоб до Кабміну не входили члени правлячої партії та відставки акіма (керівника) Мангістауської області Нурлана Ногаєва.

Було запровадження надзвичайного стану в Алматинській області.

Введено на період дії надзвичайного стану такі заходи та тимчасові обмеження:

1) посилити охорону громадського порядку, охорону особливо важливих державних та стратегічних об’єктів, а також об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та функціонування транспорту;

2) встановити обмеження на свободу пересування, зокрема транспортних засобів, в Алматинській області;

3) забезпечити перевірку документів, що засвідчують особу фізичних осіб, особистий огляд, огляд речей, що перебувають при них, транспортних засобів;

4) обмежити в’їзд до Алматинської області, а також виїзд з неї;

5) заборонити організацію та проведення мирних зборів, видовищних, спортивних та інших масових заходів;

6) заборонити страйки та інші способи зупинення або припинення діяльності юридичних осіб;

7) заборонити продаж зброї, боєприпасів, вибухових речовин, спеціальних засобів, отруйних речовин, встановити особливий режим обігу лікарських, наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, етилового спирту, алкогольної продукції;

8) забезпечити тимчасове вилучення у фізичних осіб зброї та боєприпасів, отруйних речовин, а в юридичних осіб тимчасове вилучення, поряд зі зброєю, боєприпасами та отруйними речовинами, а також бойової та навчальної військової техніки, вибухових та радіоактивних речовин.