Президент Зеленський, гарант додержання Конституції, порушує Конституцію України?

30.12.2020 09:53   -

Судді намагаються роз’яснити Зеленському порядок припинення повноважень судді Конституційного Суду України, після того, як 29 грудня, на офіційному сайті Президента України оприлюднено інформацію про підписаний указ Президента України щодо відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду України строком на два місяці.

Конституційний суд спробував розтлумачити гаранту додержання Конституції, що незалежність судді Конституційного Суду України забезпечується, у тому числі особливим порядком та підставами припинення повноважень, звільнення судді Конституційного Суду України з посади у порядку, визначеному Конституцією України.

На Офіційному вебсайті Конституційного Суду України  пояснили Зеленському, що “звільнення судді Конституційного Суду України з посади з підстав, визначених частиною другою статті 149-1 Основного Закону України, ухвалюється виключно Конституційним Судом України на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.”

А також офіційно нагадали й поінформували: “Відповідно до статті 154 КПК України «питання про відсторонення від посади осіб, що призначаються Президентом України, вирішується Президентом України на підставі клопотання прокурора в порядку, встановленому законодавством».

Таким чином, з цього приводу, як і належить за Конституцією, буде призначено спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду України.

29 грудня Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки та оборони, після якого підписав указ про відсторонення від посади голови Конституційного суду Олександра Тупицького на два місяці.

“Відповідно до частини третьої статті 154 Кримінального процесуального кодексу України постановляю: Відсторонити ТУПИЦЬКОГО Олександра Миколайовича від посади судді Конституційного Суду України строком на два місяці”, – сказано в наказі президента.

«Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи», – наголосив гарант додержання Конституції.