Помер Дарт Вейдер

29.11.2020 12:40   -

Девід Проуз, чемпіон, англійський важкоатлет і культурист, який зображав Дарта Вейдера в оригінальній  трилогії “Зоряні війни“, помер рано вранці в суботу після короткої хвороби. Йому було 85.

Смерть Проуза підтвердив The Hollywood Reporter його агент Томас Боуінгтон у суботу ввечері повідомив новину в Twitter, оголосивши про смерть з “великим жалем і душею смутку для нас і мільйонів шанувальників по всьому світу”.

Серед відомих фільмів, де знімався Проуз, — «Казино «Рояль» і «Механічний апельсин». Також він грав монстра у двох екранізаціях роману про Франкенштейна – “Жах Франкенштейна”  (1970) і “Франкенштейн і монстр з пекла”  (1974).

THE HORROR OF FRANKENSTEIN (1970) • Frame Rated

У фільмі Стенлі Кубрика “Механічний апельсин”  (1971) Проуз з’явився як мускулистий слуга, що працює на автора Френка Олександра (Патрік Маджі), а пізніше він допоміг стрункому Крістоферу Ріву набрати м’язової маси для ролі у фільмах про Супермена у 1978-му.

ДР. Кристофер Рив. Обсуждение на LiveInternet - Российский Сервис  Онлайн-Дневников

У Великобританії Проуз був добре відомий тим, що змалював Кодексу Зеленого хреста супергероя, який використовується в рекламі державних служб, навчав дітей правил дорожнього руху, аби допомогти дітям безпечно переходити дорогу – з 1967 по 1990 рік. Завдяки чому у 2000 році він став кавалером ордена Британської Імперії, – повідомляє Hollywood Reporter.

“Це одна з найбільших речей, які я коли-небудь робив”, – сказав він одного разу.

Народившись 1 липня 1935 року в Бристолі, Англія, Проузу було неправильно діагностовано туберкульоз коліна і він змушений був носити шину на ногах протягом чотирьох років у молодому віці (виявилося, що він насправді страждав на артроз). Тим не менше, він продовжував змагатися за титул “Містер Всесвіт” з бодібілдингу в 1960 році, перш ніж здобути чемпіонат Великобританії з важкої атлетики три роки поспіль, з 1962-64. Проуз мав зріст 1,98 м. тож кар’єра важкоатлета складалась добре. (У віці 50 років він все ще міг підняти 700 фунтів.)

У 1963-му Проуз покинув Брістоль задля роботи у Лондоні. Там він мав працювати тренером з важкої атлетики. Відкрив кілька тренажерних залів та “Фітнес центр Дева Проуза” у Лондоні.

Перша офіційна робота актора – охоронець брістольського танцювального залу. Там він познайомився зі своєю майбутньою дружиною Нормою Е. Скаммелл. У подружжя троє дітей. Також він продовжив зніматися як в рекламному ролику іграшок режисера Рідлі Скотта.

Джордж Лукас бачив його в  “Механічному апельсині”  (1971)  і запропонував йому участь у перших  “Зоряних війнах ” (1977).

A Clockwork Orange (1971)

“Лукас сказав мені:” У вас є вибір із двох персонажів у фільмі “, – згадував Проуз в інтерв’ю 2016 року. “Він сказав: “Є персонаж на ім’я Чубакка, який схожий на величезного плюшевого ведмедика, або, як варіант, у головній частині є найбільший лиходій”. Ну, немає вибору, чи не так? Дякую, я отримаю героя лиходія “.

Проуз навіть не підозрював, що його голова та обличчя будуть покриті цим знаковим самурайським шоломом та маскою або, що його вбрання, виготовлене зі склопластику та шкіри, буде важити 40 фунтів і буде надзвичайно, незручно гарячим.

“Після того, як [маска] була встановлена, я практично осліп, і тепло, яке генерується в костюмі, підкорялося законам фізики і рухалося вгору, прямо в голову”, – написав він у своїх мемуарах. “Це негайно затуманило окуляри, що було м’яко кажучи незручно, але не було нездоланною проблемою, поки я міг дивитись вниз через трикутний виріз під ліпленням носа маски і використовувати його як шпигун”.

Під час зйомок у Лондоні Проуз говорив у своєму акценті, прозвала його “Дарт Фармер” через його сільську вимову. 

David Prowse's height, weight and success story

Але через кілька місяців, повернувшись до США, Лукаса підкорив глибокий голос Джеймса Ерла Джонса, який став озвучувти Дарта Вейдера. “Я думаю, що [Джонс] чудово зробив роботу, але я все ще думаю, що я б зробив це не гірше, якби отримав правильну можливість”, – сказав Проуз.

Тим часом навіть грізне, глибоке дихання Вейдера не виконував Проуз – це був ефект, створений звукорежисером Беном Берттом, який записав себе, хоч через підводний респіратор.

Джонс, який, як повідомляється, отримав 7000 доларів за озвучування Вердера у першому фільмі, потім повернувся, як і Проуз, знову прихований, в  “Імперія завдає удару у відповідь”  (1980) та “Повернення джедаїв”  (1983).

Проуз сказав, що він думав, що його побачать – нарешті! – у “Поверненні джедаїв”,  коли маску Вейдера знімають, але кіномани побачили замість цього поранене обличчя британського актора Себастіана Шоу. І Проуза знову замінив каскадер / тренер з фехтування Боб Андерсон у сценах із поєдинками світлового меча в епізодах V і VI .

Безумовно, Проуз пишався тим, що вніс у трилогію, він вважає що досвід бодібілдингу, коли він позував, аби вразити суддів під час змагань, суттєво посприяли переконливому зображенню рухів та жестів в костюмі Дарта Вейдера.

Pin on Actors

Про нього вийшов документальний фільм 2015 року «Я – твій батько» , а сценарій фільму про це життя під назвою «Стронгмен» з’явився в «Чорному списку» 2017 року.

Актор заявив, що Лукас помилково звинуватив його у витоку новин про смерть Вейдера в ЗМІ і врешті заборонив йому брати офіційно участь в  “Зоряних війнах”  . (Журналіст, який поділився цією історією, через кілька років заявить, що Проуз не є його джерелом.)

У 2014-му видання Mirror заявило що в актора деменція. Проуз відповів, що деменції у нього немає. Лише “деякі проблеми з пам’яттю”.

З 2016-го актор відмовився від публічних виступів через погане самопочуття.

Тим не менше, він залишався дуже затребуваним, але в жовтні 2017 року він оголосив, що йде на пенсію і більше не буде публічно виступати. Загалом виконав понад 25 ролей у фільмах та телевізійних проектах.

Звичайно, «Дарта Вейдера ніхто ніколи не забуде, – сказав він  у 2012 році, – і для мене велика честь зіграти найбільшого лиходія на екранах усіх часів».