Вибори мера в Дніпрі: “малоймовірно, що міський голова там стане новим”

19.11.2020 13:18   -

Вже 22 листопада у Дніпрі пройде другий тур виборів міського голови. На цей раз за симпатії виборців змагатимуться лише 2 кандидати – чинний міський голова Борис Філатов і місцевий бізнесмен і політик Загід Краснов.

Втім, багато хто прогнозує відсутність сюрпризів у другому турі. Навіть відоме видання “Українська правда” вважає, що перемогу отримає діючий мер Дніпра, що в першому турі набрав 46,41% голосів виборців, тоді як його теперішній опонент – лише 13,15%.

Найближчої неділі, 22 листопада, Дніпро обиратиме нового мера. Щоправда, малоймовірно, що міський голова там стане новим“, – пишуть журналісти УП. 

Цікаво, що кандидатуру Філатова підтримала офіційно навіть така політсила як “Європейська солідарність”, попри те, що їх кандидат Тетяна Ричкова приймала участь у першому турі виборів. Прибічники Краснова узялися поширювати інформацію про те, що Філатова, ніби, підтримала й проросійська партія “ОПЗЖ”. Проте, ця інформація виявилась фейком для звинувачень Філатова у зраді патріотично налаштованого електорату. Інформацію про підтримку Філатова з боку ОПЗЖ спростував один із лідерів партії Вадим Рабінович, відзначивши, що це відвертий фейк, а позиція представника партії Сергія Нікітіна (і екс-претендента на пост мера Дніпра) є лише позицією окремої людини.

Натомість, Загіду Краснову офіційно висловила підтримку партія “Батьківщина”, а пропрезидентська “Слуга народу” підтримує опонента Філатова неофіційно, проте дуже явно – усі активісти, що ще недавно агітували за кандидата від “слуг” Сергія Риженка тепер закликають підтримати Краснова. У Дніпрі для потреб виборчої діяльності Краснова “Батьківшина” навіть надала приміщення, а голова облради попереднього скликання Святослав Олійник прямо закликав його підтримати.

Наскільки така підтримка потрібна Краснову і чи допоможе – важко сказати, адже популярність “Батьківщини” у Дніпрі мізерна, “Слуга народу” показала нездатність провести свого кандидата навіть у другий тур, а сам Святослав Олійник прославився як своєю услужливістю “слугам” і зв’язками з олігархом Коломойським, так і корупційними скандалами.

Коломойський підтримує Краснова тільки, щоб Борю опустити. Я б сказав по-іншому – він танцює навколо Краснова. Звісно, що Ігор Валерійович не вкладається в нього грошима, адже він не витрачає на вітер, але медійкою і іншими непублічними речами йому допомагає“, – пише УП.

Краснов – доларовий мільйонер. В офіційних активах кандидата та його сім’ї – бізнес у сфері нерухомості, виробництва електроенергії, готельній сфері, акції “Дніпропетровського стрілочного заводу” та “Запорізького заводу залізобетонних шпал”. 

Тож, кого оберуть дніпряни – напевно не скаже ніхто. Але висока підтримка Філатова в першому турі та неоднозначна біографія Краснова разом із прагненням підтримати його з боку не дуже шанованих особистостей, дають підстави припускати, що дніпряни залишать діючого мера на наступний строк.