У Дніпрі черговий скандал: цього разу – через прапор

25.05.2020 20:31   -

Протистояння між обласною і місцевою владою продовжується і цього разу конфлікт виник безпосередньо під вікнами облради та ДніпрОДА.

Справа в тому, що патріоти Дніпра вирішили встановити флагшток із бойовим прапором УПА на площі між будівлями, де засідають обласні чиновники.

24 травня там відбувся мітинг «Стоп Реванш», де активісти і патріоти вимагали від влади дотримання українських національних інтересів.

Мітингарі на чолі з колишнім нардепом Андрієм Денисенком вирішили встановити флагшток біля будівлі ДніпроОДА, на якому планують вивісити червоно-чорний прапор. Андрій Денисенко заявив, що дозвіл на це уже отримано від міської влади Дніпра.

«Учора, отримавши всі дозвільні документи у міської влади Дніпра, ми заклали фундамент під щоглу, на якій 30 травня маємо відновити червоно-чорний прапор над Дніпром, над алеєю Героїв, над місцем, де приймали присягу добробати і де на Покрову збираються захисники України», – написав Денисенко у Фейсбук.

Дивно, але чомусь керівництво області не задоволено ініціативою встановлення поруч із їхнім місцем перебування українських національних символів. На фейсбук-сторінці обласної ради уже оприлюднено відповідні заяви і відео з участю Святослава Олійника, який бідкається на «ненормальних» націоналістів і «поганого» мера Дніпра Філатова. Чомусь Олійник називає встановлення прапора «провокацією».

«Встановлення цього флагштоку із прапором можна розцінювати як провокацію. Коли рішення мера ховається за спинами деяких громадських організацій і виконується за гроші платників податків», – заявлено у дописі.

Не зрозуміло, про які кошти громадян говорить Олійник, адже встановлення прапора взяли на себе активісти Дніпра, про що заявив Андрій Денисенко.

«Вже 30 травня о 14:00 наш бойовий стяг замайорить над центром міста. І це дуже лякає та дратує владу області, яка готова на все, аби зруйнувати фундамент. Тому ми разом та воїни “Правого Сектору” взяли його під охорону. Однак без вашої допомоги буде не просто, тому в кого є бажання долучитися, – будемо вдячні!», – написав Денисенко.

Позиція Святослава Олійника не зовсім зрозуміла – чому в українських національних символах, які поновили свою актуальність під час російсько-української війни, він бачить «провокацію» і загрозу?

Взагалі, кумедним виглядає відео-звернення Олійника, в якому він звинувачує то патріотів, то мера Філатова. Олійник закликає провести громадські слухання з приводу встановлення прапора і апелює до ветеранів війни на Донбасі так, ніби на мітингу 24 травня їх не було.

Якимось дивним чином, Олійник і його друзі вважають, що прапор якось паплюжить честь українських захисників і взагалі може заважати. А Генадій Бутенко, голова громадської ради, припускає, що на мітингу були присутні “несправжні ветерани”.

«Наша позиція в тому, що треба обрати відповідне місце, залучити архітекторів і громадськість для обговорення. А те що ми бачимо , коли прапор встановлюється на тротуарі, на прохідному місці – це неповага до наших бійців і наших героїв», – коментує голова громради Геннадій Бутенко.

А ще більше вражає те, що Олійник зі своїми поплічниками дозволяють собі обговорювати питання українських національних символів російською мовою (добре видно на відеозверненні), хоча, як чиновники, мали б звертатись до громади українською. На їхню думку, очевидно, це не є неповагою до захисників України.