Після хвилі страт за дозволу Трампа, штати призупиняють карати на смерть або ж навіть відмовляються назавжди від подібної практики

25.03.2021 13:47   -

Федеральний мораторій на страти скасував колишній президент Дональд Трамп, який відновив вбивства на федеральному рівні минулого року після 17-річного перерви. Близько 13 людей було страчено за кілька місяців – у тому числі шість страт, здійснених вже після поразки Трампа на виборах.

Під час своєї президентської кампанії Джо Байден пообіцяв припинити на федеральному рівні смертну кару і закликати всі штати наслідувати приклад, але поки не розглядав це питання в статусі президента, що не завадило штатам відчути дух перемін.

Вірджинія стала першим штатом на півдні США, який скасував смертну кару після того, як її губернатор підписав закон, яким припиняється смертна кара. Губернатор Ральф Нортем заявив, що скасування зупинить “машину смерті” з історією расових диспропорцій. Це відбувається в часи відновлених національних дебатів на тему страт, – повідомляє ВВС.

Вірджинія стратила більше людей, ніж будь-який інший штат, за винятком Техасу, оскільки Верховний суд підтримав смертну кару в 1976 році. За словами губернатора, у ХХ столітті 296 з 377 осіб, страчених у США, були афроамериканцями. У Вірджинії двоє останніх засуджених на смерть теж афроамериканці, тепер страту їм замінять на довічне ув’язнення.

Переважна більшість страт відбулася в південних штатах США, що складали колишню рабовласницьку Конфедерацію.

Розстріли все ще дозволені в 27 штатах по всій країні, хоча декілька ввели мораторій на виконання покарання.

Нещодавно, завдяки перемозі демократів на виборах, Колорадо став десятим штатом, який за останні п’ятнадцять років законодавчо або в судовому порядку скасував смертну кару.

Новий закон Колорадо поширюється на справи, за якими кримінальне обвинувачення відбулося 1 липня 2020 року або пізніше, створюючи можливість того, що нові смертні вироки все ще можуть бути призначені у незавершених справах.  Однак за десятиліття присяжні Колорадо не виносили жодного смертного вироку, а остання страта відбулась понад 20 років тому, у 1997 році. Колорадо присяжні відмовлялися виносити смертні вироки навіть у резонансних справах.