Білоруська опозиціонерка за вияв “справжньої хоробрості” здобула премію імені Вацлава Гавела

28.09.2021 11:09   -

Білоруська опозиціонерка Марія Колеснікова, яку підконтрольний режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка суд відправив за ґрати на 11 років, стала лауреаткою премії імені Вацлава Гавела, – повідомляє «Голос Америки».

Від імені Колесникової, яка зараз перебуває в увʼязненні в Білорусі, премію отримувала її сестра Тетяна Хомич. Вона заявила, що «ця нагорода є знаком солідарності всього демократичного світу з народом Білорусі».

Комісія з відбору 31 серпня обрала Колеснікову до трійки претендентів разом із базованою в Парижі правозахисною організацією «Репортери без кордонів» і правозахисником із Бурунді Жерменом Рукукі.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Рік Демс, який вручав нагороду, наголосив: «Опонуючи режимові, який обрав силу та брутальність проти мирного та законного протесту, пані Колесникова показала, що вона готова ризикувати власною безпекою задля вищої за себе мети — вона виявила справжню хоробрість».

ПАРЄ назвала Колеснікову «однією з трьох жінок-символів білоруської опозиції і боротьби її народу за громадянські та політичні свободи й основні права».

Засуджена до 11 років ув’язнення в справі про публічні заклики до заподіяння шкоди національній безпеці, створення екстремістського формування і змову з метою захоплення влади неконституційним шляхом Колеснікова «перебуває під серйозною загрозою своїй безпеці і життю», заявили в ПАРЄ.

Премію імені Вацлава Гавела, яку назвали на честь колишнього дисидента, а потім — президента Чехії, щорічно вручає Парламентська асамблея Ради Європи за «визначні дії громадянського суспільства на захист прав людини». Її матеріальна винагорода становить 60 тисяч євро.

Серед лауреатів минулих років – голова білоруської правозахисної організації «Весна» Олесь Беляцький, правозахисник із Баку Анар Мамедлі, російська правозахисниця Людмила Алексєєва та Оюб Тітієв, керівник офісу правозахисного центру «Меморіал» у Грозному.

Колесникова є учасницею опозиційної Координаційної ради, створеної після суперечливих виборів у Білорусі з метою сприяння мирній передачі влади.

Її затримали в Мінську у вересні 2020 року і звинуватили разом з іншим членом Координаційної ради Максимом Знаком у змові з метою захоплення влади.

6 вересня Марію Колесникову засудили до 11 років позбавлення волі. Її визнали винною у закликах до дій проти нацбезпеки, змові з метою захоплення влади і створенні екстремістського формування і керівництві ним. Колесникова сиділа в СІЗО з вересня 2020 року. 21 вересня вона оскаржила вирок.