Адміністрація Трампа вимагала від розвідки шельмувати з розвідданими про справжнє втручання РФ і натомість демонізувати “ліваків” й “мексиканських терористів”

11.09.2020 08:03   -

Отже, всі припущення щодо дій Трампа, який тотально фальшує інформацію заради власних інтересів, підтвердилися. Нещодавно президент США сам мусив зізнатися, що брехав про статистику захворюваності на COVID-19 заради “зменшення паніки”. А от завдяки скарзі принципового розвідника ми дізнаємося, що адміністрація президента так само шахраювала захищаючи РФ, та демонізуючи “ліваків” й мексиканських терористів.

Брайан Мерфі, колишній заступник секретаря з питань розвідки з питань національної безпеки(DHS), зазначив у своїй скарзі, що виконуючий обов’язки міністра внутрішніх справ Чад Вольф сказав йому в середині травня розпочати звітування про загрози політичного втручання з боку Китаю та Ірану, а також підкреслити участь лівих угруповань у внутрішніх негараздах, – повідомляє Reuters.

Президент США Дональд Трамп слухає виконуючого обов'язки міністра оборони країни (DHS) секретаря безпеки Чада Вульфа під час круглого столу з питань безпеки громади Вісконсина після того, як президент обстежив майнову шкоду після нещодавніх акцій протесту проти жорстокості поліції та расової несправедливості та наслідків насильства після стрілянини Джейкоба Блейка поліцейським у Кеноші, штат Вісконсин, США, 1 вересня 2020 р. (Reuters / L. Mills)

Брайан Мерфі заявив, що на нього чинили тиск, аби він припинив розслідування втручання РФ у вибори, і був відсторонений, коли він відмовився. Це був не єдиний раз коли його просили приховати інформацію, стверджує він. Згідно зі скаргою, Вольф сказав Мерфі, що розвідку щодо російської дезінформації слід “затримати”, оскільки це “зробить президента поганим”

US official claims pressure to downplay intelligence reports - BBC News

Мерфі заперечив, що недоцільно затримувати перевірену розвідкою інформацію через політичне збентеження президента, а після того, як він відмовився виконувати його, його понизили. Він заявляє, що йому сказали припинити надання розвідувальних звітів про загрозу втручання РФ у вибори 2020 року, зокрема через те, що це псує імідж Трампа, який вже давно висміював твердження про втручання Кремля як “містифікацію”, яку придумали його опоненти для делегітимізації його перемоги у 2016 році, але така інструкція, на думку Мерфі, “загрожує країні значною та конкретною небезпекою”.

US official claims pressure to downplay intelligence reports - BBC News

Політичні інтереси президента більше турбували вищих керівників департаменту, ніж повідомлення фактів на основі доказів, запевняє Мерфі. Він розповів, що Вольф та Кен Куккінеллі, заступник департаменту, продовжували доручати йому корегувати мову у звітах розвідки, “щоб забезпечити їх відповідність публічним коментарям Трампа на тему ANTIFA та анархістських груп”. Оскільки Трамп прагнув пов’язати протестувальників, які виступають проти насильства в поліції, з лідерами Демократичної партії та пов’язати свого опонента, колишнього віце-президента Джо Байдена, з екстремістами. Розвідувальне відомство  склало  “розвідувальні звіти” про твіти журналістів, які висвітлювали акції протесту в Портленді, штат Орегон. У своїй скарзі Мерфі назвав висвітлення діяльності прес-служби в пресі “істотно помилковим”.

У скарзі було викладено кілька інших випадків, коли на Мерфі чинили тиск з метою внесення змін до деталей звітів розвідки, які не відповідали цілям політики президента Дональда Трампа. 

У скарзі також зазначається, що в 2018 році на Мерфі чинили тиск заради надання певних оцінок розвідки для підтвердження заяв адміністрації Трампа про те, що мігранти з терористичними зв’язками перетинають південно-західний кордон США. Мерфі відповів, що він не змінить даних, аби перебільшити загрозу.

Тим не менше, колишній секретар Міністерства охорони здоров’я Кірстжен Нільсен засвідчив перед Конгресом США в грудні 2018 року, що існує 3755 документально підтверджених терористів перетнули кордон, але згідно з повідомленням Мерфі, оголошені цифри були значно перебільшені. 

У скарзі Мерфі зазначив, що свідчення Нільсена “являли собою свідоме та навмисне подання неправдивої інформації”

Мерфі заявив, що Вольф отримав вказівки від радника Білого дому з питань національної безпеки Роберта О’Брайена. 

Мерфі подав скаргу у вівторок до Управління Генерального інспектора DHS. Його опублікував у середу комітет з питань розвідки підконтрольної Демократам палати представників США.

У скарзі були викладені інші звинувачення у неправомірних діях представників адміністрації Трампа, – йдеться у повідомленні.

Білий дім та Міністерство національної безпеки спростували звинувачення.