Погляди наступного лідера Німеччини на майбутнє Європи та України

09.02.2021 15:45   -

Наступник Ангели Меркель у керівній партії Німеччини «Християнсько-демократичний союз» Армін Лашет відкрито підтримав європейську перспективу України, – повідомляє Internationale Politik.

Про себе майбутній лідер Німеччини сказав таке: “Зі школи я цікавився питаннями глобального порядку та проблемою того, як боротися з бідністю, війною, злиднями та порушеннями прав людини. Це було мотивацією стати політично активним.  Міжнародне право було моїм головним напрямком на юридичній школі. Моя дисертація стосувалася незаконної анексії Радянським Союзом країн Балтії.” Тож наступник Меркель дуже обізнаний політик, зокрема щодо східноєвропейського напрямку.

Ця розмова стала першою для нього на тему зовнішньої політики після обрання новим лідером ХДС. У ній він зазначив, що підтримує збереження санкцій проти РФ, а також вважає будівництво Північного потоку-2 правильним.

Лашет підкреслив, що критикує РФ за незаконну анексію Криму та війну на сході України, а також за отруєння та ув’язнення опозиціонера Олексія Навального. А тому ЄС має зберігати санкції проти РФ.

Водночас він заговорив і про європейську перспективу України.

«Це питання зараз не піднімається. Але у нас є великий інтерес до стабільності, суверенітету та модернізації України, тож ми маємо підтримати Україну на її складному шляху і відкрити їй європейську перспективу», — заявив Лашет.

Про важливість мудрої зовнішньої політики, яка має бути завжди присутньою в полі інтересів Німеччини й помилковість ізоляціонізму політик сказав таке:

 “До 1989 року дискусія була сформована холодною війною із взаємною ядерною загрозою та агресивним Радянським Союзом, який намагався отримати вплив у всьому світі, будь то на Кубі, Нікарагуа, Мозамбіку, Анголі чи Афганістані. Саме в цей час я зрозумів, що риторика, спрямована на внутрішню політику, не може замінити мудрої зовнішньої політики – або, принаймні, не повинна бути. Завжди мова йде про мистецтво з країнами, які мають різні соціальні системи – будь то Росія, Китай, Туреччина або арабський світ – налагоджувати стосунки, знаходити спільну мову та руйнувати протилежності. Ви завжди повинні керуватися власними цінностями і все одно сприймати реалії у світі.”

Своє бачення відносин зі Сполученими Штатами Америки Армін Лашет змалював таким чином: “США – наш перший і головний союзник. Мій характер Аденауера: бути глибоко закріпленим на Заході, розуміти США як нашого найближчого неевропейського партнера і шукати порозуміння з іншими з цієї позиції сили. Це, звичайно, було трохи складніше в роки Трампа. Але ми будемо тісно співпрацювати з президентом США Джо Байденом.”

16 січня правляча в Німеччині партія «Християнсько-демократичний союз» обрала нового лідера. Ним став 59-річний Армін Лашет, попри попередні очікування, що Аннегрет Крамп-Карренбауер мала посісти місце Меркель, яка вже при владі з 2005 року. Однак, у лютому 2020 року Аннегрет заявила, що не домагатиметься переобрання на федеральних виборах у жовтні 2021 року, а також оголосила, що не претендує на пост лідера ХДС.