Подорож у мільйони кілометрів: японський зонд доставив на Землю зразки астероїда

06.12.2020 12:10   -

Японська космічна місія “Хаябуса-2” (Сокіл-2) японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) доставила зразок астероїда на Землю, – повідомляє CNN.

Перший зразок, зібраний з матеріалу під поверхнею астероїда, приземлився на Землі 5 грудня. Місія японського агентства аерокосмічних досліджень “Hayabusa-2” скинула капсулу для збору зразків, перш ніж перейти до наступної частини своєї розширеної місії.

Капсула, яку направив до Землі космічний зонд, виглядала як маленька вогняна куля, коли вона знову потрапляла в атмосферу Землі 5 грудня. Команда місії використовувала маяк капсули для оцінки місця посадки та шукала його за допомогою вертольота. Вони розмістили його у передбачуваному місці посадки, разом із парашутом. Капсулу зібрали та перемістили до тимчасового “штабу” команди у місті Вумера.

 

Hayabusa-2 стартував 3 грудня 2014 року і прибув на астероїд Рюгу в червні 2018 року. Космічний корабель зібрав один зразок з поверхні астероїда 22 лютого 2019 року, а потім випустив мідну “кулю” в астероїд, щоб створити кратер для доступу до глибинних порід космічного тіла. Зразок був зібраний з цього кратера 11 липня 2019 року. Хаябуса-2 покинув астероїд у листопаді 2019 року і вирушив назад на Землю. Загалом наукова група місії вважає, що було зібрано 1 грам матеріалу, але вони не можуть бути впевнені, поки не відкриють його.

Hayabusa2 visited the asteroid Ryugu to collect multiple samples.

Один грам може здатися маленьким, але для нас один грам – величезний“, – сказав Масакі Фудзімото, заступник генерального директора департаменту наук про сонячну систему JAXA, під час онлайн-брифінгу, проведеного Австралійським науковим медіа-центром.

Перша місія агентства “Хаябуса” доправила зразки з астероїда Ітокава на Землю в червні 2010 року, але вчені заявили, що через несправність пристрою для відбору проб космічного корабля їм вдалося отримати лише мікрограми пилу з астероїда.

Астероїд Рюгу пов’язаний з процесом, який зробив нашу планету придатною для проживання“, – сказав Масакі Фудзімото. – “Земля народилася сухою; вона починалася не з води. Ми вважаємо, що віддалені тіла, такі як Рюгу, потрапили у внутрішню частину Сонячної системи, вдарили Землю, доставили воду і зробили її придатною для життя. Це основне питання, яке ми вирішуємо і для відповіді на нього нам потрібні зразки“.

Сам зонд Hayabusa-2 після відділення капсули продовжив політ і наразі прямує до невеликого навколоземного астероїда 1928KY26. Hayabusa-2 облетить ще три астероїди між 2026 і 2031 роками, врешті-решт досягнувши швидко-обертового мікроастероїда 1998 KY26 в липні 2031 року в мільйонах миль від Землі. Це буде перший обліт цього типу астероїдів.