Пляжний гандбол – це спорт чи пляж? Шорти чи бікіні?

21.07.2021 11:56   -

Європейська федерація гандболу оштрафувала жіночу збірну Норвегії з пляжного гандболу, тому що спортсменки вийшли на матч у шортах замість бікіні.

“Дисциплінарна комісія пляжного гандболу Євро-2021 розглянула справу про неналежний одяг. У грі за бронзову медаль проти Іспанії в неділю команда Норвегії грала в шортах, які не відповідають єдиним правилам гри “пляжний гандбол”. Дисциплінарна комісія вирішила накласти штраф у розмірі 150 євро за гравця на загальну суму 1500 євро”, — повідомляє пресслужба чемпіонату Європи з пляжного гандболу.

Водночас норвезька федерація підтримала своїх спортсменок.

“Ми — Норвезька федерація гандболу, і ми підтримуємо вас. Ми продовжимо боротьбу за внесення змін до міжнародних правил щодо одягу, щоб гравчині могли грати в зручному для них одязі”, — заявили в організації.

Раніше норвезька федерація вже зверталася до організаторів Євро з проханням дозволити спортсменкам виступати у шортах через незручність бікіні, однак їм відмовили.

За правилами Міжнародної федерації з гандболу жінки мають виступати у спортивному топі з глибоким вирізом та бікіні, які щільно прилягають та мають ширину бічної частини не більше 10 сантиметрів. Натомість чоловіки зобов’язані грати в майках та шортах вище коліна не більш як на 10 сантиметрів.

Female beach handball players competing at the Youth Olympics in Argentina  have sparked a heated debate over bikini outfit… | Bikinis, Handball,  Spring beach outfit

Прес-секретар Міжнародної федерації гандболу Джессіка Рокстрох зазначила, що на даний момент організація фокусується на Олімпійських іграх , а не на формі, і що раніше організація не отримувала офіційних скарг. Пізніше вона сказала, що Норвегія була єдиною країною, яка офіційно скаржилася. “У всьому світі ми знаємо, що інші країни люблять грати в бікіні, наприклад, особливо в Південній Америці”, – сказала вона.

Uruguay vs France - Women's Beach Handball - YouTube

Збірна Норвегії тижнями планувала порушити правила, щоб вказати на подвійні стандарти для спортсменок і спортсменів.

Чоловічі та жіночі команди норвезького пляжного гандболу в 2019 році.
Чоловічі та жіночі команди норвезького пляжного гандболу в 2019 році. Норвезька федерація гандболу

“Я не розумію, чому ми не можемо грати в шортах”, – сказала Мартін Велфлер, одна з норвезьких футболісток. 

Каре Гейр Ліо, керівник Норвезької федерації гандболу, заявив, що організація сплатить штраф. За його словами, Норвегія неодноразово скаржилася на вимоги до нижньої бікіні до міжнародної федерації з 2006 року.

За останні десятиліття спортсменки багато разів виступали проти подвійних стандартів їхньої форми. Жінки повинні одягати більш відкриті вбрання у декількох видах спорту, включаючи легку атлетику, пляжний волейбол та теніс. 

У 2011 році Всесвітня федерація бадмінтону постановила, що жінки повинні носити спідниці або сукні, щоб грати на елітному рівні, щоб допомогти відродити значний інтерес до жіночого бадмінтону.

У деяких випадках жінок штрафували за занадто довгу форму. В інших форма була занадто короткою.

Пан Ліо з Норвезької федерації гандболу, заявив, що немає жодної причини, аби в жінки вимагали носити бікіні на іграх. “Жінки повинні мати право мати форму, яку, на їх думку, підходить для виступу у своєму спорті”, – сказав він.