У Дніпрі відкрили арт-інсталяцію «Звуки Міста»

10.09.2021 18:15   -

У Дніпрі відкрили нову скульптуру «Звуки Міста». В арт-об’єкт трансформували гул ракетного двигуна, стукіт вантажного вагону, хлопок відкриття парашуту і навіть «буркотіння» холодильника «Дніпро». Записані аудіодоріжки обробили в програмі звукового дизайну, а потім виготовили на виробництві, – повідомляє ДніпроОДА. 

«Звуки Міста» об’єднали мистецтво і технології, спогади та почуття. Пишаємося, що Дніпро долучилося до такого креативного, технологічного і цікавого проєкту. Доводимо, що промислова столиця України дуже творча. Впевнений: городяни приходитимуть до нового арт-об’єкта. Аби послухати й побачити, як «звучить Дніпро», – зазначив перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Володимир Орлов.

Серед інших звуків, з яких утворили дніпровську скульптуру, – дзенькіт балончиків стріт-арту, шум моторного човна, що мчить хвилями, тріскіт багаття, відлуння в пустому залі, оплески та гучний сміх.

«Живемо у новий час, коли розбудовується країна, розвивається інфраструктура. Ми змінюємося зсередини. Шукаємо нові форми самовираження. Наш проєкт «Звуки Міста» – саме про це. Вперше звук перетворився на форму», – сказала одна з ініціаторок проєкту, продюсерка GOODMEDIA Альона Тимошенко.

Вона додала: була проведена велика робота. Працювали скульптори, художники, саунд-продюсери. Спочатку ретельно «збирали» звуки. Потім був етап цифрової обробки.

Першу скульптуру проєкту відкрив Президент України на саміті «Кримська платформа». Вона присвячена півострову Крим. Дніпровська – вже третя.

Серед учасників проєкту – міський голова Дніпра Борис Філатов. Один зі знакових для мера звуків – гуркотіння старого холодильника «Дніпро». Такий стояв на кухні у його батьків. Працював шумно, але давав відчуття захищеності та рідного дому.

«Скульптура виглядає модерново. Рухаємося в майбутнє. Відкриті до інновацій. Таким шляхом ідуть найрозвинутіші міста», – сказав  Борис Філатов. 

Автори проєкту врахували й асоціації інших відомих дніпрян. Гумориста, актора та шоумена Юрія Ткача, співзасновника, голови правління ГО «Асоціація Noosphere» Михайла Рябоконя, художника Валерія Zdesroy. А ще керівника міжнародної організації «Street Workout» Дениса Мініна.

Одна з ініціаторок проєкту Альона Тимошенко розповіла, що над його втіленням працювала велика команда. Аби почути, як «звучить Дніпро», потрібно зчитати QR-код.

Аби почути, як «звучить Дніпро», потрібно зчитати QR-код