Північний антициклон Helida принесе в Україну суттєве похолодання

11.02.2021 18:16   -

Насуваються морози, які можуть спалити всі запаси газу та вугілля, що було зроблено впродовж року. Також під питанням, чи не відбудеться транспортний колапс, який вже спостерігається по країні, хоча стовпчик ще не опускався до очікуваних -30.

Потужний північний антициклон Helida нарешті перерве серію південних циклонів, які принесли чимало опадів на Україну. Холод вклиниться з північного сходу потужним арктичним повітрям. До нас йде суттєве похолодання, – прогнозує Наталка Діденко.

На Україну йдуть сильні морози і хуртовини. Від ночі на понеділок, 15 лютого, протягом близько трьох днів температура повітря може падати до мінус 30 градусів, попереджають синоптики. Вони кажуть, що менші морози очікують лише на Одещину та Закарпаття. Втім, таке раптове похолодання ніяк не свідчить про хибність теорії глобального потепління, зауважують науковці.

У період із 15 до 18 лютого очікується сильне похолодання, що сягатиме 25-30 градусів морозу в північних регіонах країни. Але найнижча температура зимового періоду в Україні – це мінус 42 градуси за Цельсієм, найвища літнього періоду – це плюс 42, розповідає директор Українського гідрометеорологічного центру МНС України Микола Кульбіда. Відтак очікувані морози не виходять за межі норми.