Під Краматорськом планують побудувати аеропорт для Донецької області

03.09.2021 15:39   -

Новий аеропорт для Донецької області можуть побудувати під Краматорськом. Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко розповів, що вже отримав від Державіаслужби технічні вимоги до ділянки для майбутнього аеропорту, – повідомляє LIGA.net.

За його словами, зараз розглядаються до трьох локацій під майбутній аеропорт. Серед них — аеродром подвійного призначення «Сармат» під Краматорськом.

«Щодо аеропортів: у центрі та на півночі області, Краматорськ — залишається. Готовий зробити крок у сторону від наявного аеропорту подвійного призначення «Сармат». Зараз відпрацьовуємо локації. Державіаслужба дала вимоги щодо ділянки. Пропозиції їм надаємо. Локації — я поставив завдання, щоб було дві-три, крім «Сармата», аеродрому, де можуть сідати військові літаки», — заявив Кириленко.

При цьому він додав, що потрібно враховувати близькість до лінії фронту.

Ще одне летовище збираються будувати біля Маріуполя. Мер міста Вадим Бойченко недавно розказував, що для нього було запропоновано два місця: біля Мангуша і на межі з Запорізькою областю.

Нагадаємо, що можливість відкриття аеропорту в Донецькій області розглядалася ще за попередньої влади. 

В березні 2019 року попередній президент Петро Порошенко дав доручення опрацювати запуск аеропорту в Маріуполі, розташований недалеко від лінії бойових дій. Голова Державіаслужби Олександр Більчук після цього сказав, що запустити аеропорт у Маріуполі для цивільної авіації можна буде тільки після зменшення буферної зони військового конфлікту.

Тодішній міністр інфраструктури Володимир Омелян також їздив в Краматорськ, де оглядав місцевий аеропорт. Але він також знаходиться близько до лінії розмежування. В 2014 році на краматорському аеродромі навіть проходили бойові дії.

Найбільший на Донбасі аеропорт імені Прокоф’єва був повністю знищений у 2014-2015 роках в ході російсько-української війни.

У Краматорську вже є непрацюючий аеропорт, який внесли до списку перспективних обʼєктів для будівництва у 2019—2021 роках.

У лютому президент Володимир Зеленський оголосив про плани побудувати на підконтрольній території Донбасу новий аеропорт — для цивільної авіації.

Пізніше стало відомо, що аеропорт в Маріуполі не ремонтуватимуть. Головною проблемою залишається питання безпеки.