Петро Порошенко вибачився за державу перед українцями, які потрапили в окупацію, а також назвав тих, хто руйнує внутрішню єдність

30.05.2022 17:59   -

Петро Порошенко в інтерв´ю Віталію Портникову на каналі «Еспресо», яке було записане 27 травня, заявив, що внутрішню єдність в країні, яка стала запорукою спротиву ворожому вторгненню, намагаються зруйнувати «услужливі ідіоти». Порушили також питання політичні та економічні, які безпосередньо стосуються України.

На запитання, чи вдалося забезпечити єдність на загальнонаціональному рівні, Порошенко відповів:

«Так. Сьогодні вже не знаю. А перші два місяці – так. Знаєте чому? Ті, хто раніше були великими балакунами, злякалися. Інколи це сприяє», – наголосив Порошенко.

«Ми зустрілися із Зеленським 24 лютого на Банковій. Мені було важливо, що він підійшов, ми потиснули руки. Він сказав, що ми починаємо із «чистого листа». Зараз у нас є єдиний ворог – путін. І ми не маємо питань один до одного. Я тішуся тим, що ми тримали цей потиск рук достатньо довго, аж допоки «услужливі ідіоти», не повернувшись з «польських котлів» і карпатських лісів, де вони напружено «вели війну», вирішили продемонструвати свою потребу, бо ні на що інше вони не здатні. І почали дестабілізовувати єдність зсередини», – говорить п’ятий Президент.

«Бо що таке була єдність, починаючи з 24 лютого? Це було те, чим ми здивували світ. Це було те, чим ми здивували путіна. путін сподівався на те, що Україна вибухне зсередини. Ми не дали йому жодного шансу», – констатує Порошенко.

«І разом зі Збройними Силами України, міць яких і він, і світ, і НАТО недооцінили. Я пишаюся тим, що я долучений до створення Збройних Сил України з 2014 року, і пишаюся, що врешті решт получилося і сьогодні», – говорить Порошенко.

«Якби не Збройні Сили України, ніяка світова солідарність окремо, ніякі гроші, ніякі інші фактори включно з єдністю не зупинили б путіна і не зламали би хребта під Києвом, під Черніговом, під Сумами, під Полтавою, де озброєний народ вийшов проти агресора», – резюмує Петро Порошенко.

Україна має отримати ПДЧ в НАТО на найближчому саміті у Мадриді (Мадридський саміт — зустріч глав держав і урядів країн-членів НАТО, яка відбудеться в Мадриді, Іспанія, 29–30 червня 2022 року). Переконаний, що Україна посилить Альянс, а досвід російської агресії дозволить зробити НАТО більш ефективним. Про це Петро Порошенко планував говорити під час Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі: на засіданні та на двосторонніх зустрічах з керівництвом країн-членів НАТО. Про те, що альтернативи НАТО не існує і ніхто не має права нас зупинити.

“Саміт НАТО у Мадриді має бути історичним. З трьох причин. Причина перша — Фінляндія. Причина друга — Швеція. Причина третя — Україна. І якщо путін хотів — як він там стверджував, віддалити кордони НАТО від росії, для того щоб, як він казав, «полётное время ракеты до Кремля» не було менше 4 хвилин, — от я наголошую: НАТО має продемонструвати свою дорослість. Я не бачу жодного сумніву, що Швеція і Фінляндія будуть прийняті. Уже на сьогоднішній день є перші ознаки, що Туреччина і ці дві країни знайшли компроміс при відповідному сприянні США і інших країн-членів НАТО. А от про Україну і її План дій щодо членства в НАТО навіть мови поки що немає. І це абсолютно неприйнятно. Ми маємо вигризти, бо мова йде про життя кожного українця й існування Української держави. Не треба применшувати важливість цього рішення для нас,” – наголосив Порошенко.

“Хоча історія не терпить умовних способів — якби в 2008 році в Бухаресті Україна б отримала План дій щодо членства в НАТО, якби до 14-го року ми б стали членами — не було б цієї війни. Не було б незаконної анексії Криму. Не було б десятків тисяч загиблих українців. І не було б ситуації, коли світ зараз постав не просто на порозі глобальної, жахливої економічної кризи. А напередодні продовольчої кризи і загрози голоду, як стверджує ООН, для 20% населення Землі.”

Нагадаємо, що ввечері 27 травня прикордонники не випустили за кордон лідера партії “Європейська Солідарність” і п’ятого президента України Петра Порошенка.

Про це у Facebook повідомила народна депутатка Ірина Геращенко.

За її даними, 28 травня Порошенко у складі парламентської делегації України мав бути у Вільнюсі, щоб взяти участь у щорічному засіданні Парламентської асамблеї НАТО, ключовою темою якого є війна Росії проти України, а також шляхи підтримки України. Але, як зазначила Геращенко, прикордонники не випустили політика “без пояснення причин”.

“Прикордонники на пункті перетину “Рава Руська” несли якусь нісенітницю про “підроблене чи скасоване розпорядження”, хоч всіх інших депутатів, чи то слуги, що інспектують курорти Італії, чи то ОПЗЖ, що вивозять коштовності, випускають з країни без жодних проблем”, — написала депутатка.

Геращенко повідомила, що керівництво фракції ЄС весь вечір намагалося зв’язатися з головою парламенту, аби зрозуміти, що відбувається, однак він не вийшов на контакт. У політсилі розцінили цей жест “як замовлення влади, що продовжує війну з Порошенком, замість зосередитися на війні з Путіним і Росією”.