Перший кінофестиваль у масках. Венеція проводить 77-й Міжнародний кінофестиваль

03.09.2020 08:37   -

У Венеції стартував 77-й Міжнародний кінофестиваль. Цьогоріч у програму включені понад 60 картин з 50 країн. Фестиваль пройде на острові Лідо з 2 по 12 вересня.

Церемонія відкриття кінофестивалю відбудеться сьогодні ввечері, але перші гості, як серед учасників, так і серед глядачів, на нього вже прибули. І, судячи з перших фотографій з форуму, всі заходи на ньому будуть відбуватися відповідно до «антіковідних» протоколів.

Бланшетт очолює журі, до складу якого також входять американський актор Метт Діллон, австрійська режисерка Вероніка Франц, британська режисерка Джоанна Хогг, італійська письменниця Нікола Ладжоя, німецький режисер Крістіан Пецольд та французька актриса Людівін Саньє.

Venice reclaims spotlight as 1st COVID-era film festival opens - SHINE News

На прес-конференції відкриття Бланшетт запитали, чи не боїться вона приїзду до Італії, першої європейської країни, яку розгромив COVID-19, коли лікарні, кладовища та морги були переповнені у сусідній Ломбардії, яка стала епіцентром спалаху в Європі, – розповідає NICOLE WINFIELD Associated Press.

Бланшетт сказала, що у неї було багато страхів, але також сказала, що “ми повинні бути мужніми”.

Бланшетт, посол доброї волі ООН, яка раніше критикувала рішення США вийти зі складу Світової організації охорони здоров’я, також сказала, що не може зрозуміти, чому ООН не дозволено відігравати більш провідну роль у кризі, що триває.

“Ми часто поводимося досить тупо, фрагментовано та деструктивно, що не особливо корисно”,- заявила Бланшет.

Італія в основному здолала спалах вірусу суворим 10-тижневим блокуванням і поступовим відкриттям та продовженням норм соціального дистанціювання. Італія змогла знизити кількість випадків захворювання порівняно з Іспанією та Францією, які сильно постраждали в початковій хвилі COVID.

В Австралії, де проживає Бланшетт, за останні дні спостерігався найбільший щоденний стрибок смертності, а в середу головний штат Вікторія, продовжив надзвичайний стан ще на півроку.

Бланшетт сказала, що має честь бути частиною фестивалю, який допомагає галузі вийти з економічно та художньо руйнівного режиму, через який закрились кінотеатри та виробничі майданчики, який змусив скасувати Каннський кінофестиваль та перемістив інші фестивалі в Інтернет.

“Насправді це здається дивовижним”, – сказала вона.

Бланшетт очолює журі, до складу якого також входять американський актор Метт Діллон, австрійська режисерка Вероніка Франц, британська режисерка Джоанна Хогг, італійська письменниця Нікола Ладжоя, німецький режисер Крістіан Пецольд та французька актриса Людівін Саньє.

Бланшетт про Венецію, вірус та чому уроки не вивчали

Ті гості фестивалю, які прибули з-за меж ЄС (виключаючи навіть Велику Британію), повинні були за три дні до від’їзду до Венеції пройти тест на коронавірус і пред’явити його негативний результат на кордоні разом з іншими документами. Гості, які прибули на фестиваль менш, ніж на 120 годин (5 діб), повинні були пройти перед його початком ще одне тестування. А якщо вони пробудуть у Венеції більше 5 діб, то по їх закінченню повинні пройти третій тест.

Цікаво, що цього року за призи боротимуться вісім жінок-режисерів. Поза конкурсом серед інших фільмів покажуть документальну стрічку про шведську активістку Грету Тунберг, яка прославилася на весь світ.

Гості фестивалю мають носити маски, дотримуватися соціального дистанціювання і, як сказано в інструкції, «уникати туристичної діяльності». Щоб потрапити на територію фестивалю потрібно пройти через одне з дев’яти воріт, на яких встановлені термосканери. Гранична температура, при якій гостя пропустять – 37,5 градусів.

Венеціанський кінофестиваль / REUTERS

У всіх кінозалах, де демонструються фестивальні фільми, кількість місць скорочено, як це вже відбувається в сьогоднішніх кінотеатрах. Те ж саме – на прес-конференціях для журналістів і червоних килимових доріжках для фотографів, знову ж таки, з дотриманням соціального дистанціювання. Доступ до всіх внутрішніх приміщень фестивалю обмежений і в них дозволяється перебувати лише в масках. Маски також потрібно носити в зонах для фотографування, прес-конференцій та кінотеатрах.

Venice reclaims spotlight as 1st COVID-era film fest opens | Ap-top-news |  wfmz.com

Проте, сама кінопрограма обіцяє бути цікавою. В конкурсі братиме участь вже висунутий на «Оскара» польський фільм «Снігу більше не буде». Головним героєм в ньому є український мігрант, який перетворився в Польщі з простого масажиста в гуру зі своїм колом шанувальників, – розповів Главком.