Перша в історії України збірна Warrior Games поїде до США з нашими земляками

01.06.2021 07:07   -

Став відомий склад учасників міжнародних змагань Ігри Воїнів. Україна вперше в історії сформувала збірну з 40 поранених ветеранів та військовослужбовців, які з 12 по 22 вересня цього року представлять Україну на міжнародних змаганнях Warrior Games в Орландо (штат Флорида, США). До національної збірної потрапили двоє – мешканців Дніпропетровщини, – повідомляє Warrior Games.

Відбір та підготовку збірної України 2021 року здійснює Міністерство ветеранів України спільно з Центром стратегічних комунікацій “СтратКом Україна”, Федерацією стронгмену України, фонду “Повернись живим” та за підтримки міжурядової робочої групи.

«Наші захисники – надзвичайно мужні, відчайдушні, незламні. Незважаючи на бойові поранення, травми та інвалідність вони готові йди до спортивних перемог. Вболіватимемо восени за нашу збірну на Іграх Воїнів. Особливо за представників Дніпропетровщини», – зазначив в.о. начальника управління з питань учасників АТО облдержадміністрації Олександр Чумак. 

Від області у складі української команди – Василь Стуженко. Він учасник АТО/ООС із Кривого Рогу. Отримав поранення у 2014 році під Іловайськом. Втратив руку і ногу, але духом не пав. Вирішив займатися спортом.

Цьогоріч на Іграх Воїнів виступатиме одразу в трьох дисциплінах: стрільба з лука, кульова стрільба, плавання.

Ще один представник від нашого регіону – ветеран Збройних Сил України з Дніпра Павло Воловик. Він вправлятиметься у веслуванні на тренажері.

Національний відбір учасників збірної Ігор Воїнів відбувався в середині травня під час фестивалю «Звитяга Нескорених». 

Змагання Ігри Воїнів, або Warrior Games – мультиспортивні. Учасники – військовослужбовці та ветерани, які дістали поранення, травми або захворіли, виконуючи службові обов’язки. Міністерство оборони США організовує турнір вже восьмий рік поспіль. Він проходитиме з 12 до 22 вересня 2021 року в Орландо.

Адаптивні види спорту в програмі Warrior Games: стрільба з лука, гольф, кульова стрільба, легка атлетика, велоспорт, плавання, веслування на тренажерах, баскетбол на візках, регбі на візках, пауерліфтинг, волейбол сидячи.

Україна братиме участь вперше. Боротимуться за нагороди більш ніж півтисячі учасників бойових дій з 8 країн світу. Зокрема, Великобританії, Канади, Австралії, Нідерландів, Грузії, Данії та України.

“Через запеклу, прозору, чесну боротьбу ми наразі отримали можливість привітати народження національної збірної команди ветеранів для участі в Іграх воїнів (Warrior Games) у Сполучених Штатах, що є традиційними для тих воїнів, які віддали своє здоров’я на захист держави і знайшли в собі сили, дух, волю тепер перейти до мирних змагань і змагатися у досягненні результатів спортивних, а також перемагати себе. Для нас усі учасники відбору є героями. Ми отримали 260 заявок, 229 людей узяли участь у цьому відборі в 11 видах спорту. Декілька днів тривали змагання, і ми маємо 40 героїв, які поїдуть до США”, – повідомила міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Відмінністю Ігор воїнів (Warrior Games) від Ігор Нескорених (Invictums Games) є те, що Ігри воїнів проводяться щороку Міністерством оборони США за участю 12 збірних з 8 країн світу. Натомість Ігри нескорених проводяться раз на два роки Фондом Ігор Нескорених у різних країнах світу за участю 20 націй. Ігри нескорених були створені принцем Гаррі Сасекським у 2014 році.