Перша країна вже дозволила в’їзд усім вакцинованим туристам без тестування і карантину

17.03.2021 14:43   -

З 18 березня це звільнення від прикордонних заходів застосовуватиметься до громадян за межами Шенгенської зони, включаючи Великобританію та США.

Ісландський уряд оголосив, що всім, хто був повністю вакцинований проти COVID-19, буде дозволено подорожувати до Ісландії без застосування прикордонних заходів, таких як тестування та карантин, – спільна заява від 16 березня 2021 року Міністерства охорони здоров’я, Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ.

З 16 лютого перед поїздкою до Ісландії перед від’їздом потрібно було показати негативний тест ПЛР. Крім того, на кордоні є обов’язковим ПЛР-тест, за яким п’ятиденний карантин та другий тест. Відтепер вакциновані особи та ті, хто вже перехворів коронавірусом звільняються від таких обмежувальних заходів.

До цього часу це звільнення стосувалося лише тих, хто подає сертифікати з ЄС / ЄЕЗ, але тепер однаково застосовуватиметься до всіх, хто може надати підтвердження повної вакцинації вакциною, яка була сертифікована для використання Європейським медичним агентством, а також вимоги, визначені головним епідеміологом Ісландії та ісландських нормативних актів. Сертифікати Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) (Міжнародний сертифікат про щеплення або Carte Jaune / Yellow Card) також приймаються для вакцин, які ВООЗ затвердила. 

Звільнення поширюється також на тих, хто може надати дійсне підтвердження попереднього зараження. Документація щодо попередніх інфекцій повинна відповідати вимогам, визначеним головним епідеміологом.

«Світ за останні дванадцять місяців пережив багато, і ми всі сподіваємось на повільне та безпечне повернення до нормального стану. Сюди також входить відновлення можливості подорожей, що є цінним для культури, торгівлі та підприємництва.  Рішення застосувати звільнення для вакцинованих осіб до країн, що не входять в зону ЄС / ЄЕЗ, є логічним продовженням нашої поточної політики», – заявив Катрін Якобсдоттір, прем’єр-міністр Ісландії.

Cruises to Reykjavik, Iceland | Royal Caribbean Cruises

Ісландія дотримується політики звільнення громадян ЄС / ЄЕЗ із попередньою інфекцією, а також тих, хто повністю щеплений, від усіх прикордонних заходів. “Наш досвід і дані на сьогоднішній день дуже сильно вказують на те, що існує дуже невеликий ризик зараження людьми, які набули імунітет проти хвороби або вакцинацією, або попередньою інфекцією. які виробляються тими ж компаніями, немає медичних причин для дискримінації за місцем, де зроблене щеплення. Наш досвід показує, що ризик зараження від щеплених осіб дуже малий або незначний”, – говорить Торольфур Гуднасон, головний епідеміолог. 

Ісландія оголосила, що з 1 травня на кордоні використовуватиме кольоровий код оцінки ризику ECDC. З цього часу мандрівники з районів низького ризику (зеленого та жовтого) будуть звільнені від карантинних заходів, якщо вони матимуть негативний результат ПЛР на кордоні.

Iceland - KPMG Global

В даний час 30 осіб перебувають у ізоляції від інфекції, 24 – у карантині через підозру на опромінення. Через COVID-19 в Ісландії ніхто не госпіталізований.

З початку пандемії кожен позитивний зразок вірусу SARS-CoV-2 секвенував ісландська біотехнологічна фірма deCode Genetics. Завдяки цим зусиллям було встановлено, що більша частина вітчизняних передач з 15 вересня обумовлена ​​певним варіантом вірусу, але всіма іншими варіантами, включаючи B.1.1.7. були зупинені на кордоні.

Iceland 2021 | Ultimate Guide To Where To Go, Eat & Sleep in Iceland | Time  Out