На Дніпропетровщині переселенців запрошують переоформити документи

24.06.2015 13:24   -
Автор:

На Дніпропетровщині виплату щомісячної державної допомоги переселенцям розпочали в жовтні 2014 року. Вона призначається на півроку з дня оформлення необхідних документів. Після цього терміну сім’ї з Донбасу мають звернутися до органів соцзахисту для поновлення виплат. Цього року близько 17 тис. родин переселенців вже виявили бажання подовжити державну допомогу.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу ОДА.
Порядок надання щомісячної адресної допомоги переселенцям визначається постановою Кабінету Міністрів України № 505 зі змінами та доповненнями. Обсяг щомісячних виплат на сім’ю може сягати 2 400 грн. Отримати допомогу можуть лише зареєстровані в Єдиній інформаційній базі даних про переселенців за місцем фактичного проживання. Для оформлення документів слід звертатися до органів соцзахисту за місцем проживання.
У 2014 році таку допомогу отримували майже 16 тис. сімей на загальну суму 33,6 млн. грн., у 2015 році – понад 20 тис сімей на суму більше 130,5 млн грн.
Читайте також: В Днепропетровске откроется арт-студия для переселенцев
Як отримати державну допомогу:
Кому надається допомога.
Грошова допомога надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, а також стоять на обліку в органах соціального захисту населення.
Хто призначає та виплачує грошову допомогу
Призначення та виплату грошової допомоги здійснюють органи соціального захисту населення за фактичним місцем проживання (перебування) за заявою уповноваженого представника сім’ї.
В якому розмірі призначається грошова допомога
Грошова допомога надається в таких розмірах:
– для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) – 884 грн. на одну особу (члена сім’ї);
– для інвалідів – 949грн. на одну особу (члена сім’ї);
– для працездатних осіб – 442грн. на одну особу (члена сім’ї).
Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 2 400 грн.
Перелік документів для призначення грошової допомоги:
– заява, в якій зазначаються відомості про всіх членів сім’ї;
– копія свідоцтва про одруження (за потреби);
– копії свідоцтв про народження дітей (за потреби);
– письмова згода довільної форми про виплату грошової допомоги уповноваженому представнику сім’ї від інших членів сім’ї;
– згода на обробку персональних даних.
Допомога не призначається
Грошова допомога не призначається у разі, коли сім’я має:
– у володінні житлове приміщення, що знаходиться в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони АТО;
– у володінні два і більше транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції (не враховуються засоби, придбані на пільгових умовах через уповноважені органи, а також вітчизняні транспортні засоби з терміном експлуатації понад 10 років та інші засоби з терміном експлуатації понад 15 років);
– на депозитному банківському рахунку кошти у розмірі більшому ніж 10-кратний прожитковий мінімум для працездатних осіб (12 180грн.)
Крім того, на наступний термін допомога не буде призначена особам працездатного віку, яким при первинному призначенні виплату було припинено у зв’язку з не вирішенням питання щодо працевлаштування.
Яким чином виплачується грошова допомога
Грошова допомога перераховується органом соціального захисту населення на рахунок в установі банку.
Умови зменшення розміру допомоги
Допомога для працездатних членів сім’ї зменшується на 50 відсотків, якщо вони:
– не працевлаштувалися протягом двох місяців з дня призначення грошової допомоги, в тому числі за сприянням державної служби зайнятості;
– перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України чи в районах проведення АТО, але фактично не працюють.
Якщо після зменшення розміру допомоги працездатна особа ще протягом 2-х місяців не працевлаштувалася, виплата допомоги припиняється.
Умови припинення виплати грошової допомоги
Виплата допомоги припиняється з наступного місяця:
– за відповідною заявою уповноваженого представника сім’ї;
– за повідомленням державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім’ї у встановлений термін не працевлаштувалися;
– у разі скасування довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
– виявлення факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, що впливають на призначення грошової допомоги.