Павлоградський музей показав «Обереги й амулети українського народу»

23.04.2021 12:35   -

Сьогодні відбулося відкриття виставки «Обереги й амулети українського народу», – повідомляє на сторінці музею в Фейсбуці КУ «Павлоградський історико-краєзнавчий музей»

 З давніх-давен люди намагалися захистити себе, своїх рідних та оселю за допомогою оберегів і амулетів. Усі вони різнилися за формою втілення та призначенням, але мали одну функцію – захисту.

На зображенні може бути: 5 людей, дитина, люди стоять та просто неба

Український народ здавна використовує у якості оберегу вишивку на рушниках та одягу, підкову та ін. Разом з язичницькими оберегами поєднуються християнські. А сучасна людина, взагалі, додає до свого «арсеналу» боротьби із нещастями не тільки суто українські символи – українці 21 століття звертаються до вірувань та традицій інших країн світу, створюючи тим самим нове культурно-духовне середовище. Таким чином, поряд з вишиванкою нерідко зустрічається браслет з «рукою Фатіми», а пірамідка для покращення енергії або статуетка східного божка – сусідують з іконою.

Традиційні українські обереги не втрачають свого авторитету але використовуються паралельно і з запозиченими амулетами з інших культур, саме ця ідея і реалізована у нашій виставці.