Партія “Слуга народу” втратила першість у рейтингу – соцопитування

31.12.2020 07:36   -

З 17 до 23 грудня 2020 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки методом особистого інтерв’ю з використанням планшетів (САРІ), в результаті чого було опитано 1200 респондентів, що мешкають у 85 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим).

Результати опитування багато в чому збігаються із попередніми дослідженнями, але є один цікавий момент – рейтинг партії “Слуга народу” просів настільки, що вона поступилася першим місцем іншій політичній силі. Дослідження показало, що за електоральні симпатії перейшли від “слуг” до “Опозиційної платформи – За життя” (ОПЗЖ).

“Якби у парламентських виборах брали участь ці партії, найбільш імовірно прохідний бар’єр подолали б «ОПЗЖ» (партію підтримали б 23,1% серед респондентів, які визначилися з вибором), «Слуга народу» (20,9%), «ЄС» (14,1%) і «Батьківщина» (9,8%). Балансують на межі проходження Радикальна партія О. Ляшка (6,1%), «Українська стратегія Гросймана» (5,2%) і «Сила і честь» (4,4%). Інші партії мають нижчу підтримку“, – пишуть дослідники.

Варто зауважити, що такі результати опитування отримані через спілкування із респондентами, що визначились у своїх політичних симпатіях. Окрім того, дані результати були отримані в результаті опитування, коли респондентам представся список партій, із яких треба було обирати. Іншими словами, даний рейтинг не представляє загальних настроїв українців.

Більш доречно судити про електоральні вподобання українців на основі рейтингу серед усіх респондентів. Хоча, і в даному випадку видно, що рейтинг “Слуг” на другій позиції.

Щодо самого президента Зеленського, то його рейтинг поки що тримається на позначці у 27,7 % – серед тих, хто визначився. А от серед усіх опитаних, діючий президент має всього 17,4 % підтримки – саме стільки проголосували б за нього на виборах зараз.