Парадоксальна ситуація в Ізраїлі з COVID-19 змушує Європу вживати додаткових заборон щодо ізраїльських туристів. Натомість Україна очікує прибуття десятків тисяч хасидів

04.09.2021 12:56   -

В Ізраїлі за добу виявили 11 210 випадків інфікування коронавірусом, і цей показник уже четвертий день поспіль не падає менше 10 тисяч випадків. Днем раніше в Ізраїлі захворіла рекордна кількість людей — 11 265, – повідомляє The Times of Israel.

Загальна кількість летальних випадків становить 7 122 — це при тому, що у країні проживають 9,05 мільйона людей. Європейський Союз у понеділок вилучив Ізраїль зі списку країн, які вважаються “епідеміологічно безпечними”.

Епідеміолог Надав Давидович, професор Університету Бен-Гуріона, сказав, що наразі Ізраїль є “дивним випадком”, який інші уряди намагаються класифікувати: “Ми маємо одні з найвищих показників як щодо інфекцій, так і щеплень”, – зазначив Давидович, пояснюючи, що це змушує країни, зокрема ЄС, змінювати оцінки рівня ризику, який представляють ізраїльтяни.

Відповідно до звіту МОЗ Ізраїлю:

  • 41% від усіх інфікованих — люди віком від 0 до 19 років;
  • 9% — люди від 60 років;
  • 76% тяжкохворих становлять люди старші за 60 років;
  • 64% населення отримали першу дозу вакцини проти коронавірусу;
  • 59% населення отримали другу дозу вакцини проти коронавірусу;
  • 27% населення отримали третю дозу вакцини проти коронавірусу(Спеціальна комісія МОЗ Ізраїлю дозволила вакцинацію третьою бустерною дозою громадян віком від 40 років. Також фахівці рекомендують утретє вакцинуватися працівникам системи освіти і вагітним).

Наразі кількість випадків зараження COVID-19 в Ізраїлі продовжує зростати, хоча країна стала першою у світі, де повністю завершили кампанію вакцинації населення. Фахівці повʼязують це з поширенням штаму «Дельта».

Водночас Державна прикордонна служба України очікує прибуття понад 20 тис. вірян у м. Умань Черкаської області для святкування юдейського нового року Рош Гашана, – повідомляє прес-служба відомства.

Як відомо, щоосені паломники їдуть до Умані, щоб на могилі свого духовного лідера рабі Нахмана відсвяткувати Рош Гашана (новий рік). Він народився в місті Меджибожі (нині – Хмельницька область) у 1772 році (5532 від створення світу за єврейським календарем). Потім вів кочовий спосіб життя, бував у різних містечках України, переважно у Медведівці та Златополі, а останні вісім років життя провів у Браславі (нині – Білорусь). У 1808 році Нахман захворів на туберкульоз, оселився в Умані, де й був похований у 1810 році. Відтоді це місто стало центром поклоніння хасидів, куди вони з’їжджаються з усього світу кожного єврейського Нового року.

Цього року масове святкування іудейського нового року припадає на 6-8 вересня. Кілька тисяч хасидських паломників уже прибули до Умані заздалегідь, оскільки минулого року через посилені протиепідемічні заходи потрапити на святкування змогли не всі охочі.

Ізраїль визнав: після початку навчального року загальна захворюваність на коронавірус зросла у сім разів. Також цього тижня «вакцинований» Ізраїль встановив новий рекорд заражень. Попри це, з Ізраїлю в Україну прибувають хасиди.

Натомість Португалія та Швеція тимчасово заборонили в’їзд ізраїльтянам, навіть тим, які повністю вакциновані чи вже перехворіли.

Португалія та Швеція вирішили заборонити в’їзд громадянам Ізраїлю на тлі зростаючого зараження коронавірусом у єврейській державі, чого, як очікується, дотримуються деякі інші європейські країни.

Незважаючи на те, що показники вакцинації в Ізраїлі є одними з найвищих у світі, Португалія та Швеція дивляться на підвищену кількість випадків і не є винятком для ізраїльтян, які щеплені або одужали від COVID-19. Дві країни приймають лише сертифікати про щеплення Європейського Союзу.

Їх рішення були прийняті після того, як Європейський Союз у понеділок вилучив Ізраїль зі списку країн, які вважаються “епідеміологічно безпечними”.

Згідно з розпорядженням португальського уряду, ізраїльтяни зможуть в’їхати Ізраїль тільки в екстрених випадках і зі спеціальним дозволом – наприклад, для студентів, для возз’єднання сімей, з гуманітарних причин.

Держави-члени не дотримуються рекомендацій ЄС, Італія вирішила заборонити невакцинованим ізраїльтянам, але вітає тих, хто має ізраїльські сертифікати про щеплення. Іспанія з 6 вересня вимагатиме підтвердження вакцинації за 14 днів або більше до поїздки. Румунія та Чехія також заявили, що в країну допускатимуть лише щеплених ізраїльтян.

Нідерланди, зі свого боку, оголосили у п’ятницю, що починаючи з суботи, до країни допускатимуть лише вакцинованих ізраїльтян, які повинні прибути на карантин після прибуття. З понеділка ізраїльські мандрівники також повинні надати негативний результат тесту на коронавірус.

На жаль, заборони на в’їзд Португалії та Швеції вводяться саме тоді, коли багато ізраїльтян планують відновити закордонні подорожі після послаблення урядом правил карантину для вакцинованих мандрівників, які повертаються, за умови, що вони не прибувають із “червоних” країн з високим рівнем зараження.

У п’ятницю набули чинності нові правила карантину для прибулих мандрівників, які зараз визначені Міністерством охорони здоров’я як імунізовані, в значній мірі звільнені від необхідності самоізоляції на тиждень.

Очікувалося, що послаблення правил карантину стане благом для подорожей. Але у випадку Португалії та Швеції та потенційно інших країн ЄС нові заборони ізраїльтян матимуть зворотний ефект.