Пандемія зменшила викиди парникових газів, але значно збільшила відходи з пластику. Вчені з Дніпра можуть зарадити цьому лиху

28.07.2020 13:53   -
Автор:

Пандемія призвела до зростання забруднення від одноразових продуктів, таких як пластикові маски для обличчя та пляшки для дезінфікування рук, повідомляє прес-служба Організації Об’єднаних Націй.

Епідемія коронавірусу  призвела до різкого падіння викидів парникових газів на 5% у всьому світі, але не всі заходи щодо стримування пандемії мали позитивний вплив на навколишнє середовище.

На наші вулиці, пляжі та океан потрапили відходи COVID-19, включаючи пластикові маски для обличчя, рукавички, пляшки для дезінфекції рук та упаковку для продуктів, які тепер фасують індивідуально і для інтернет покупок, які значно зросли. Наприклад, протягом восьми тижнів суворої ізоляції 5,7 мільйона жителів острівної держави Сигапур викинули додатково 1470 тон пластикових відходів вантажної упаковки і доставки продуктів харчування.

На наше щастя, таланти з Дніпра винайшли машину для утилізації медвідходів, – розповідає Кореспондент. Як зазначають учені, пристрій працює на будь-якому з доступних видів палива з мінімальними його затратами. Переробна машина за годину може знищити 50 кілограмів медичного “сміття”, а необхідні 800 градусів досягаються всього за 2 хвилини, водночас додатково спалюючи гази, що виділяються, щоб не забруднювати атмосферу.

«Така установка незамінна під час пандемії, коли кількість використаних засобів індивідуального захисту постійно збільшується. Наприклад, обласна лікарня ім. Мечникова лише за тиждень роботи накопичує до 50 кг медичних відходів. Під час роботи над установкою вчені врахували специфіку медичних відходів, адже вони нерідко є осередком інфекції. Тому основний етап утилізації такого «сміття» – спалювання при 800 градусах. Аби мінімізувати викиди у повітря, гази, що виділяються, додатково допалюються», – зауважує заступник директора департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА Антон Демура.

Автор – Боніфацій