“Останнім часом ми стали свідками тотальних затримок по виплатах лікарям по всій країні”, – екс-міністр Максим Степанов

26.08.2021 08:32   -

Колишній міністр МОЗ Максим Степанов розкритикував ситуацію в медичній сфері, підкресливши ганебну заборгованість уряду по зарплатах перед медиками. Колись вірний член “Зе-команди” без церемоній заявляє – “при мені такого не було”.

Такої ситуації немає в жодній цивілізованій країні світу, щоб зарплата медика була нижче середньої. Це приниження для нашої країни. Про це я відверто говорив, будучи міністром охорони здоров’я, і щодня боровся за підвищення оплати праці для наших медиків, адже від цього залежить найцінніше – життя і здоров’я кожного з нас. Неодноразово публічно і жорстко сперечався з Міністерством фінансів та прем’єром. У мене не було «своїх» чи «чужих», я відстоював всіх і кожного. Цим, мабуть, і був незручним. Але зараз не про це. Останнім часом ми стали свідками тотальних затримок по виплатах лікарям по всій країні. Загальна заборгованість сягла рекордного максимуму!“, – написав Степанов.

Екс-міністр обурюється тим, що НСЗУ фактично припинила фінансування лікарень, а його особисті звернення до урядовців ніяких результатів не дали.

За 3 місяці я мав не одну розмову і з діючим міністром, і з НСЗУ. Всі вони завершувались лише обіцянками. Для прикладу, з квітня по серпень у пологовому відділенні міста Слов’янська на світ народилося 258 немовлят. Проте за жодні пологи лікарня не отримала ні копійки. Загальний борг перед медзакладом зі сторони НСЗУ вже складає більше 8 мільйонів гривень! Через це вперше за 18 років у лікарні виникла заборгованість по заробітній платі!“, – пояснює колишній очільник МОЗ.

Степанов вважає, що ігнорування його звернень – помста “зеленої влади” за принципову позицію на посаді міністра в минулому. Максим Степанов чітко визначає винуватця такої ситуації і свої вимоги: “Я вимагаю від влади лише одного – виконати свій обов’язок і виплатити людям їхні чесно зароблені гроші“.