Особливості національної децентралізації

10.06.2020 13:20   -

Міністерство розвитку громад та територій України (Мінрегіон) оприлюднило проекти майбутніх районів України в рамках децентралізації. Про це повідомляє сайт «Децентралізація», який є головним порталом реформи місцевого самоврядування та територіальної організації.

Нагадуємо, що в Україні процес децентралізації розпочато 2014 року з прийняттям Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади (01.04.2014 р.), Законів «Про співробітництво територіальних громад» (17.06.2014 р.), «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (05.02.2015 р.) та змін до Бюджетного і Податкового кодексів – щодо фінансової децентралізації.

Отримані в результаті децентралізації повноваження та ресурси надали органам місцевого самоврядування більше можливостей та стимулів для розвитку своїх територій, створення сучасної інфраструктури.

У відомстві зазначили, що карти майбутніх районів підготовлені на основі пропозицій обласних державних адміністрацій і тривалих консультацій з асоціаціями та експертним середовищем і підкреслили, що це в своїй сукупності є лише першим проектним документом, який ще зміниться в ході узгоджень і попередніх обговорень на рівні уряду перед його схваленням.

Хоча, в статті письменника Андрія Любки “Планують створити «угорський» район: влада України пішла на поступки Будапешту” на Радіо Свобода стверджується:

Несподіванкою і для громадськості, і для експертного середовища стала поява Берегівського району, про створення якого раніше не йшлося. У проєктах децентралізації експерти наголошували на тому, що укрупнювати райони за етнічною ознакою – велика помилка. І, наприклад, Берегівський район пропонували об’єднати з Іршавським чи Мукачівським, тобто долучити населені пункти з українським населенням. На жаль, позицію експертів було відхилено на догоду геополітичним торгам Зеленського“.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (ліворуч) і міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. Будапешт, 29 травня 2020 року

Але менше з тим, проєкт вже з’явився, з ним можна ознайомитися та долучитися до обговорення. Одразу треба зауважити та заспокоїти українців – віддаленість нових райцентрів не повинно ускладнити їхнє життя, позаяк послуги, які раніше громадяни отримували в райцентрах, надаватимуться на найближчому до людей рівні – рівні громад, як це сьогодні вже відбувається в об’єднаних громадах, у Центрах надання адміністративних послуг.

Щодо ж нашої, досі не перейменованої, області, то планується, як повідомлялось раніше, замість 22 районів лишити всього шість, але збільшених районів.

Матеріал – Юрко Акімов