Опалювальний сезон у Дніпрі: чи готові розпочати вчасно

24.09.2020 21:09   -

Дніпровській міській раді, в рамках чергового засідання комісії Громадського контролю, депутати, громадськість та представники профільних департаментів та теплопостачальних підприємств обговорили найактуальніше в темі опалення, підготовці міста до подачі тепла. 

«Уже зовсім скоро розпочнеться опалювальний сезон. Усіх турбує, а чи місто готове подавати тепло, як підготовлена інфраструктура, котельні, житловий фонд, які будуть тарифи. Якщо говорити про минулий сезон, то до мене, як до депутата, як тільки увімкнули тепло, надходили поодинокі звернення від мешканців щодо наявності повітряних пробок у системі. У свою чергу комунальники оперативно реагували на такі факти і досить швидко все усували. Загалом глобальних аварійних ситуацій не було. Сподіваємося, що й цього сезону теж усе буде добре», – сказав депутат міськради Руслан Вишневецький. 

Серед порушених під час засідання питань – яка структура тарифу, чи отримало місто ліміти на газ, робота з боржниками, чому різняться цифри в платіжках мешканців у різні місяці, чи буде колись у Дніпрі централізоване постачання гарячої води, утеплення теплотрас тощо. 

«За останні роки по місту утеплили 166 км труб, залишилося зробити близько 70 км, щоб цілком закрити це питання. Працюємо не точково, по шматках, оскільки це недоцільно, а, навпаки, комплексно, щоб від котельні повністю робити ізоляцію труб. Застосовуємо сучасний, енергоощадний матеріал. Є відповідний план робіт, і відповідно до нього і працюємо. А щодо централізованої гарячої води, то її ніколи не буде, оскільки попиту на це немає. Орієнтовно 1 куб. гарячої води може коштувати близько 200 грн. Більш економічно ефективніше – користуватися електричними бойлерами, що й роблять 98% квартир. Якщо б і надавали цю послугу, то кількість користувачів максимально досягала б 10% від загальної кількості абонентів. Тобто, ця практика – цілком економічно не вигідна», – підкреслив заступник міського голови Михайло Лисенко. 

Комунальне підприємство «Теплоенерго» опалює близько 80% міста. За словами директора КП Андрія Клименка, підприємство цілком готове до початку опалювального сезону, має підписаний паспорт готовності. 

«З НАК «Нафтогазом» підписано відповідні договори на поставку газу і отримано відповідні ліміти. Підготовлені усі котельні, теплорозподільчі пункти. Як тільки закінчується опалювальний сезон, одразу починаємо готуватися до наступного: ремонтуємо обладнання, технологічне устаткування, котли, газові горілки, насоси. За останні роки величезний об’єм робіт зроблено з модернізації обладнання. Це дозволяє не лише економити енергоресурси, а й подавати якісний теплоносій нашим абонентам. А загалом, за розпорядженням Кабміну, тепло маємо подавати, коли середньодобова температура повітря не перевищуватиме 8 градусів тепла протягом трьох днів», – наголосив Андрій Клименко. 

Директор КП «Теплоенерго» також пояснив, що основна складова тарифу (82%) – це вартість енергоносіїв. Його для теплопостачальних підприємств затверджує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Наразі комісія не розглядає підвищення відповідного тарифу для КП «Теплоенерго». 

Водночас Дніпро активно реалізує низку проєктів з енергоефективності, за рахунок яких буде економія при оплаті енергоресурсів. Серед таких заходів – інвестиційний проєкт з підвищення енергоефективності в бюджетних установах Дніпра, який реалізується у співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Фондом Східноєвропейського партнерства. 

«Проєкт впроваджується у 84 школах та дитсадках міста. Роботи вже на завершальній стадії. У частині закладів проводиться повна термомодернізація з утепленням фасадів, покрівлі, заміною вікон та дверей, проведенням інженерних робіт для економії енергоресурсів. А на іншій частині об’єктів – лише інженерні роботи. Завдяки енергоефективним заходам у цих закладах будуть не лише комфортні температурні умови, а й економія споживання енергоресурсів, яка, за очікуванням, буде не менше, ніж 30%», – сказала директорка департаменту інноваційного розвитку ДМР Юлія Павлюк. 

Зі свого боку, директор департаменту житлового господарства Владислав Грицай додав: «До опалювального сезону готуємо і житловий фонд міста. Закінчуємо підготовчі роботи (ревізію і заміну труб, запірної арматури). На кожен будинок складаємо і підписуємо відповідний паспорт готовності».

«Обговорення було змістовним. На усі питання почули відповіді. Усе проходить у штатному режимі. Місто отримало ліміти на газ, а це чи не найголовніше. Зі слів керівництва теплопостачальних підприємств, містяни можуть не турбуватися – місто вчасно почне опалювальний сезон», – підсумував депутат міськради Микола Слободянюк.