Оновлення транспортної інфраструктури лівобережних житломасивів та екологічні ініціативи: Дніпро приєднався до міжнародного проєкту «Зелені міста»

07.06.2021 15:21   -

Борис Філатов підписав меморандум з ЄБРР, що дозволить Дніпру оновити транспортну інфраструктуру лівобережних житломасивів і підтримати екологію.

Дніпро відкритий до співпраці у проєктах, що розвивають місто та забезпечують стійкий розвиток комфортної екосистеми для життя людей, а також допомагають вирішувати, зокрема, екологічні проблеми, які мегаполіс дістав у спадок ще тридцять років тому. Місто має чималий досвід співпраці з європейськими фінансовими інституціями, насамперед з Європейським банком реконструкції та розвитку. Йдеться, зокрема, про придбання нових зручних тролейбусів, добудову метрополітену, термомодернізацію майже 200 шкіл і дитсадків.

«Ми цінуємо це співробітництво. Щоб місто стало на шлях стійкого розвитку, нам потрібно визначити та зрозуміти пріоритетність вирішення основних проблем», – прокоментувала директорка інфраструктурних проєктів у Європі ЄБРР Сьюзан Горанссон, яка відеозв’язком була присутня під час підписання меморандуму між Дніпровською міською радою та ЄБРР в рамках програми «Зелені міста» 7 червня. Дніпро став 49 містом світу та одним із небагатьох в Україні, яке уклало таку домовленість.

Проєкт «Зелені міста» передбачає фінансову та консультаційну допомогу, засновану на численних міжнародних дослідженнях. Обрати та адаптувати їх для нашого міста вже найближчим часом допоможуть європейські експерти. «Те, що Дніпро приєднується до цього, дозволить покращити екологічний потенціал та імідж міста зокрема. З боку банку ми надаємо всебічну підтримку даному проєкту», – додала пані Горанссон.

У рамках «Зелених міст» першим очікуваним проєктом визначено модернізацію інфраструктури громадського транспорту. Передбачається, що це буде перша в місті масштабна реконструкція трамвайних шляхів та оновлення 18-го та 19-го трамвайних маршрутів, що через Кайдацький міст сполучають низку житломасивів лівого берега з правобережними транспортними розв’язками, зокрема й підземкою. Коштом ЄБРР планується відремонтувати колію та систему живлення, а головне – придбати перші 20 нових низькопідлогових трамваїв.

Борис Філатов зауважив, що протягом довготривалого співробітництва міста з ЄБРР вони стали не лише надійними партнерами, а й добрими друзями. «Люди бачать якісні зміни та розуміють – хто наші друзі та партнери. Тому Для Дніпра важлива участь у цій програмі. Ми готові і надалі розвивати наше співробітництво», – зазначив мер Борис Філатов. Він також висловив переконання, що очікувані проєкти будуть дійсно корисними для Дніпра та всіх його мешканців.

Крім цього, меморандум передбачає і співробітництво у питаннях, що пов’язані з переробкою сміття, очищенням стічних вод.

«Ми сподіваємося, що цим наше співробітництво не обмежиться. Дніпро – динамічне місто, що розвивається та має для цього відповідні потреби. Головне, що є команда, котра готова ці програми реалізовувати. Тож вітаємо вас у родині «зелених міст». Наше співробітництво вийде на новий рівень – на благо всіх мешканців Дніпра», – переконаний заступник голови ЄБРР в Україні Марк Магалецький, котрий також був присутній онлайн під час підписання меморандуму.