Лукашенко не гідний звання почесного доктора КНУ

07.06.2021 15:51   -

Вчена рада Київського національного університету імені Шевченка 55 голосами позбавила самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка звання почесного доктора, – повідомляється на сайті КНУ ім. Шевченка.

Табло з голосуванням

Підставою для такого рішення стало те, що Лукашенко впродовж останніх двох років розгорнув масштабну хвилю терору проти опозиції, регулярно наказує застосовувати тортури проти тисяч своїх співгромадян, вдається до актів «повітряного тероризму» та публічно зневажає територіальну цілісність України.

Зазначається, що підставою для такого рішення стало те, що Лукашенко впродовж останніх двох років розгорнув масштабну хвилю терору проти опозиції, регулярно наказує застосовувати тортури проти тисяч своїх співгромадян, вдається до актів «повітряного тероризму», публічно зневажає територіальну цілісність України, дозволяє собі обурливі висловлювання на адресу нашої держави та її керівництва. Комісії також підтримали численні звернення університетської спільноти, а також врахували позицію органів державної влади України.

Випадок позбавлення звання раніше був у Києво-Могилянській академії. У 2004 році, під час Помаранчевої революції, вона забрала його у Леоніда Кравчука.

Для того, щоб позбавити звання почесного доктора, вчена рада КНУ внесла зміни у порядок надання цього звання, оскільки досі механізму не існувало.

Напередодні ректор КНУ Володимир Бугров звернувся до вченої ради, яка має право надавати почесні звання, із закликом забрати його в Олександра Лукашенка.

Це сталося після того, як 23 травня білоруська влада затримала опозиціонера Романа Протасевича та його подругу, змусивши літак компанії Ryanair, у якому вони летіли з Афін до Вільнюса, приземлитися через нібито загрозу теракту.

“Вважаю, що Олександр Лукашенко не є гідним звання почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка, а його протизаконні дії суперечать цінностям нашого університету”, – написав у Facebook Володимир Бугров.

Перед засіданням ради Володимир Бугров зустрічався із білоруськими активістами, які живуть в Україні.

Вони є представниками організацій Free Belarus Center та “Білоруський дім в Україні”, які надають допомогу білорусам, котрі вимушено переїхали до України.

Відповідне звання Лукашенко отримав ще за прем’єрства Юлії Тимошенко.

Звання почесного доктора КНУ Лукашенкові присвоїли у листопаді 2009 року, коли він приїхав до Києва з офіційним візитом.

Під час вручення Лукашенка назвали “видатним політичним і державним діячем”. Ректором Київського національного університету на той час був академік Леонід Губерський.

Ректор КНУ - Леонід Губерський буде виконувати обов'язки ректора

Володимир Бугров розповів білоруським активістам, що рішення ухвалювалося за ініціативи президента Віктора Ющенка як “вияв поваги українців до всього білоруського народу, а не лише до керівника держави”.

Ректор також нагадав, що КНУ був і залишається єдиним вищим навчальним закладом в Україні, де студенти вивчають білоруську мову – на кафедрі слов’янської філології Інституту філології.