Омські лікарі не дозволили дружині Навального вивезти його до Німеччини

21.08.2020 11:40   -

Лікарі Омської лікарні, де перебуває ймовірно отруєний Олексій Навальний, не дозволили його дружині і колегам вивезти російського опозиціонера до Німеччини. Про це в п’ятницю, 21 серпня, повідомила речниця Навального Кіра Ярмиш у Twitter, – розповідає DW.

“Головний лікар заявив, що Навальний не транспортабельний. Стан нестабільний. Рішення родичів для його перевезення недостатньо”, – написала вона.

Ярмиш наголошує, що заборона на перевезення Навального “означає пряму загрозу його життю”. “Залишатися в омській лікарні без обладнання, з так і не встановленим діагнозом в нинішньому стані смертельно небезпечно”, – наголосила прессекретарка.

Також вона розповіла, що організований близькими російського опозиціонера літак з Німеччини для його евакуації повинен скоро приземлитися. “Заборона на перевезення Навального – це замах на його життя, який прямо зараз роблять лікарі і брехлива влада, яка це санкціонувала“, – вважає речниця Навального.

При цьому, вона зазначила, що до нинішнього моменту лікарі говорили, що готові санкціонувати транспортування і тому його оточення в найкоротші терміни організували рейс. “Тепер, в останній момент, лікарі не дають дозвіл“, – підкреслила Ярмиш.

За її словами, оточення Навального звертається до Європейського суду з прав людини та вимагає заборонити владі РФ чинити перепони транспортуванню опозиціонера до медичної установи. 

Медики в омській лікарні, куди госпіталізували російського опозиціонера Олексія Навального з підозрою на отруєння, відмовилися розмовляти з його лікаркою Анастасією Васильєвою. Про це вона розповіла в інтерв’ю DW у четвер, 20 серпня.

“Я лише знаю, що є реакція зіниць, – повідомила Васильєва, додавши, що летить до Омська. – Я приїду і буду наполягати на тому, щоб мені дали його оглянути”.

Вона має намір прийняти рішення про переведення Навального до іншої лікарні після його огляду. За словами Васильєвої, зараз соратники Навального вибирають лікарню, в яку його перевезуть. Оскільки він перебуває у комі і підключений до апарату штучної вентиляції легенів (ШВЛ), варіант перевезення в клініку за кордон не розглядається. “Його треба рятувати”, – наголосила лікарка.

За її словами, про те, що політик госпіталізований і впав в кому, вона дізналася від прессекретарки Навального Кіри Ярмиш. “Вона мені відразу написала”, – зазначила лікарка.

Згодом Ярмиш повідомила у соцмережі Twitter, що лікарка Анастасія Васильєва вже у реанімації лікарні Омська, де перебуває Навальний. Утім, її не пропускають без дозволу служби безпеки. Прибула в Омськ також дружина Навального Юлія, – йдеться у повідомленні DW.

При цьому вона нагадала слова речника Володимира Путіна Пєскова, який напередодні обіцяв надати допомогу в лікуванні Навального і транспортуванні його в іншу клініку. “Життя Навального зараз залежить від того, що головний лікар реанімації відмовився “брати на себе відповідальність“, – зауважила Ярмиш.

За її словами, оточення Навального звертається до Європейського суду з прав людини та вимагає заборонити владі РФ чинити перепони транспортуванню опозиціонера до медичної установи.