Окупантів судитимуть у Європейському суді!

14.01.2021 12:26   -

Сьогодні, 14 січня, Велика Палата Європейського суду з прав людини у Страсбурзі винесла рішення про прийнятність міждержавної справи за позовом України проти Російської Федерації № 20958/14 (щодо Криму).

Це перемога Міністерства юстиції. Суд прийшов до висновку про прийнятність заяви України.

Справа стосується порушень прав людини на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя з 27 лютого 2014 року, коли Російська Федерація встановила ефективний контроль над цією територією. Тепер ЄСПЛ перейде до розгляду суті справи та Урядом України буде надано позицію щодо безпосередніх порушень РФ прав людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь.

Росії не вдасться уникнути відповідальності за порушення прав людини та основоположних норм і принципів міжнародного права.

Європейський суд з прав людини прийняв справу України проти РФ щодо окупації Криму та перейшов до розгляду по суті, – повідомив міністр юстиції Денис Малюська у Facebook.

Україна у цій справі просить суд визнати порушення РФ наступних статей Європейської конвенції з прав людини:

  • про право на життя;
  • про заборону катування;
  • право на свободу та особисту недоторканість;
  • право на справедливий суд;
  • право на повагу до приватного і сімейного життя;
  • про свободу думки, совісті і релігії.

Також ЄСПЛ підтвердив, що РФ мала ефективний контроль над Кримом ще з лютого 2014 року, а не з часу так званого «референдуму». Україна заявляла про контроль півострову з 27 лютого з моменту появи «зелених чоловічків», а РФ заявляла, що почала контролювати півострів з 18 березня 2014 року, коли Путін підписав закон про Крим як частину РФ.

Малюська пояснив, що справа має одразу кілька важливих аспектів. Зокрема, юридичний: рішення судів – це не політичні заяви й рано чи пізно вони матимуть юридичні наслідки для топ-чиновників країни-агресора.

У комунікаційному аспекті це важливо, тому що і Україна, і Рада Європи дає зрозуміти: «Крим залишається у наших пріоритетах, ми все пам’ятаємо і будемо доганяти усіх причетних».

Також це важливо у протидії гібридній війні: РФ підтримує міф про «мирне» та «правомірне» «приєднання» Криму.

«Рішення ЄСПЛ — потужний юридичний удар по міфології, яка використовується РФ у гібридній війні. Крим – це історія збройної агресії та грубих порушень прав людини, а не «референдуму» та «мирного волевиявлення», — наголосив Малюська.

Нагадаємо, що у березні 2014 року (невдовзі після окупації Криму), Україна подала скаргу до Європейського суду з прав людини. У ній Київ просить суд розглянути численні приклади порушення прав людини в окупованому Криму. Україна спирається на те, що як мінімум з 27 лютого 2014 року РФ контролює окуповану територію Автономної Республіки Крим, а отже вона і відповідає за дотримання прав людини на півострові.

Зазначимо, що у 2020 році РФ проголосувала за поправки до Конституції й визнала пріоритет російських законів над міжнародними. Тобто пріоритет Конституції РФ над рішеннями ЄСПЛ і міжнародного арбітражу дозволить їй не виконувати ті рішення, які вона вважатиме незаконними.