Офіційно оголошено третю хвилю пандемії

15.07.2021 11:31   -

У світі починається третя хвиля пандемії коронавірусу. ВООЗ: Від коронавірусу у світі вже померли понад 4 мільйони осіб, – повідомляє Урядовий кур’єр.

Про це на восьмому засіданні Комітету з надзвичайних ситуацій щодо коронавірусу заявив гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адхан Гебреєсус.

«Зараз тенденції змінилися, і ми перебуваємо на ранній стадії третьої хвилі. Минулий тиждень став четвертим поспіль, коли кількість випадків COVID-19 зростала в усьому світі. І після 10 тижнів спаду знову зростає кількість смертей», — сказав він.

За словами Гебреєсуса, коронавірус продовжує розвиватися, що призводить до появи більшої кількості його варіантів.

«Варіант «Дельта» зараз присутній у понад 111 країнах, і ми очікуємо, що незабаром він домінуватиме серед штамів COVID-19, що циркулюють в усьому світі, якщо ще не домінує», — додав гендиректор ВООЗ.

Окремо Гебреєсус зазначив, що у світі досі спостерігається «приголомшлива диспропорція у глобальному розподілі вакцин» і нерівний доступ до них.

«Я закликав до масової вакцинації щонайменше 10% населення кожної країни до вересня, щонайменше 40% до кінця цього року і щонайменше 70% до середини наступного року. Для досягнення цієї мети нам потрібно 11 мільярдів доз», — зауважив він.

За даними ВООЗ, варіант «Дельта» у 1,6 рази заразніший, ніж «Альфа», у 2,26 рази частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 рази частіше — до реанімації. Його вперше виявили в Індії. Виробники вакцин запевняють, що їхні препарати залишаються ефективними й проти цього штаму вірусу.

23 червня у двох людей в Україні зафіксували варіант «Дельта» — ушпиталили 66-річну жінку та 16-річну дитину. Вони нещодавно повернулися з Росії. Через «Дельту» Україна запровадила додаткові обмеження на в’їзд.

14 липня на Закарпатті у двох людей лабораторно підтвердили варіант «Дельта». Його виявили у сім’ї, яка приїхала із РФ (Санкт-Петербурга) до родичів. В обласній інфекційній лікарні очікують на результати ще двох людей.