Заборона відвідувати школу дитині без щеплень відповідає закону

24.03.2021 17:23   -

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду залишив без змін судові рішення районного та апеляційного судів, якими відмовлено в задоволенні позову про визнання недійсним та скасування наказу директора ліцею про відсторонення від занять учениці, не щепленої за віком.

“Держава, установивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу, у тому числі  й самої нещепленої дитини”, – повідомляє пресслужба Верховного суду.

Отже, право дитини позивачки на освіту в шкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси.

Водночас право дитини на здобуття освіти не порушене, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати заклад освіти за відсутності щеплень, установлені альтернативні способи отримання освіти та продовження навчання, зокрема в навчальному закладі.

У вересні 2019 року, йдеться у рішенні суду, Запорізький академічний ліцей відсторонив одну зі своїх учениць від навчання, оскільки не отримав довідки про зроблене їй щеплення або висновку лікарів про те, що дитина може відвідувати навчальний заклад.

Спочатку ученицю відсторонили тимчасово — на один тиждень, але вже згодом дирекція школи видала новий наказ про відсторонення від денної форми навчання.

У грудні того ж року мати школярки звернулася до суду з позовом до ліцею, яким просила визнати недійсним та скасувати наказ про відсторонення від занять учнів, які не мають щеплень за віком.

У позові жінка пояснювала відмову робити дитині щеплення тим, що раніше у школярки після обов’язкової вакцинації виникали алергічні реакції та нервові розлади. А медична документація щодо дитини залишилася за попереднім місцем постійного проживання на тимчасово непідконтрольній території. Відмову від щеплень батьки обґрунтовували своїм правом «здійснювати захист інтересів дитини».