У США дослідили як Коломойський грабував українців під час війни

11.08.2020 10:25   -
Автор:

Правоохоронні органи США серйозно зацікавились фінансовими махінаціями українського олігарха Коломойського. Раніше вже повідомлялось про його шахрайство із ПриватБанком. Виявляється, поки українські патріоти боронили країну від агресора, Ігор Валерійович нахабно наживався.

«Американські правоохоронці заявляють, що активи у США частково придбані за кошти, злочинним шляхом виведені з “Приватбанку”. Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов брали кредити у підконтрольному їм до 2016 року банку, констатують американські слідчі, і не повертали їх, або ж частково повертали за рахунок нових кредитів, отриманих у тому ж “Приватбанку”. У злочинній схемі, вважає слідство, була задіяна велика кількість компаній у різних юрисдикціях, а над “прикриттям” злочинних операцій в банку працювала ціла армія клерків, які мали оформлювати операції так, щоб вони мали легальний вигляд. Загалом у США Коломойський і Боголюбов купили активів на сотні мільйонів доларів», – повідомляє DW.

Схеми були прості, олігарх брав і давав кредити зі свого банку під час війни України з РФ, а потім через фірми прокладки, через офшори заплутано виводилися й купувалася нерухомість, яку з часом продавалася й отримувалися відмиті кошти. Але за відмивання злочинних грошей у США передбачається покарання до двадцяти років, хоча й слід зазначити, що розслідування, зазвичай, триває багато років.

Куди ж підуть вже конфісковані активи Коломойського?

У разі, якщо присяжні у суді визнають конфіскацію правомірною, гроші підуть до федерального бюджету США. У багатьох випадках цивільної конфіскації федеральні відомства скеровують кошти на фінансування правоохоронних органів штату, за позовом якого було конфісковано кошти. У деяких випадках кошти скеровуються на компенсацію шкоди жертвам злочинів.

У позовах про конфіскацію мін’юст США зазначає, що жертвами злочинів Коломойського і Боголюбова стали вкладники “Приватбанку”, довірою яких власники зловживали у своїх інтересах, а також українські платники податків, коштом яких Нацбанк України вимушений був рятувати фінустанову. Утім, юридично статус потерпілих в Україні у позовах ніяк не зафіксований.

Автор – Боніфацій