На що у Дніпрі витрачають кошти, виділені з державного та обласного бюджетів?

28.04.2021 16:14   -

Одним із розділів доходів бюджету є трансферти. Це кошти, які безоплатно та безповоротно передаються з одного кошторису до іншого. У скарбниці Дніпровської міської територіальної громади на 2021 рік обсяг міжбюджетних трансфертів становить 3 млрд 328,3 млн грн. Про це повідомила під час брифінгу 28 квітня начальниця відділу бюджетування невиробничої сфери управління фінансів департаменту економіки, фінансів та міського бюджету Дніпровської міської ради Тетяна Мокрицька.

«Із загального обсягу трансфертів, затверджених для бюджету ДМР, понад 53 % становлять субвенції та дотації, спрямовані на видатки соціально-культурної сфери міста. Так у 2021 році завдяки коштам державної освітньої субвенції (1 млрд 704, 8 млн грн) майже 9 тисяч педагогічних працівників різних типів закладів загальної середньої освіти отримуватимуть заробітну плату. Ще 15,9 млн грн – субвенція на здійснення переданих видатків у сфері освіти. 8,1 млн – кошти з державного бюджету на надання підтримки особам з особливими освітніми потребами. Дотацію у 15 млн грн з обласного бюджету спрямують на оплату енергоносіїв, які споживуть заклади освіти у 2021 році. Щодо галузі охорони здоров’я, цьогоріч 26,7 млн грн державної субвенції буде спрямовано на лікування більше ніж 6 тисяч хворих на цукровий діабет, що забезпечуються препаратами інсуліну. У галузі соціального захисту 15,5 млн грн з обласного бюджету виділено на надання матеріальної допомоги мешканцям міста за пропозиціями обласних депутатів та 1,3 млн грн – на пільгове обслуговування осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», – перелічила Тетяна Мокрицька.

Зі свого боку начальниця відділу бюджетування виробничої сфери управління фінансів департаменту економіки, фінансів та міського бюджету Дніпровської міської ради Олена Жеглова розповіла про ще два важливі трансферти з державного до міського бюджету: «У 2021 році з боку держави передбачено субвенцію 1 млрд 252 млн грн на завершення будівництва метрополітену у Дніпрі. Ці кошти спрямовуються на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації проєкту і сплату ЄБРР разової комісії за кредитною угодою. Також слід сказати про ще одну субвенцію з державного бюджету, яка вже декілька років поспіль надається місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Торік таку було надано у розмірі майже 30 млн грн. З них 17,1 млн грн спрямували на придбання обладнання для 7 міських лікувальних закладів, 8 млн грн – на капітальні ремонти закладів освіти й 4,8 млн грн – на реконструкцію пішохідної зони з облаштуванням лінії зовнішнього освітлення та зон відпочинку по вул. Космонавтів, що у Самарському районі».