Обіцянка-цяцянка: новий власник палацу «Ілліча» судиться з містом, аби з купленою історичною пам’яткою Дніпра робити, що заманеться

29.07.2020 13:37   -
Автор:

Власники, які придбали колишній «Палац Ілліча», а тепер це «Український дім», намагаються позбутися взятих на сеье зобов’язань, а саме – дбати про нашу пам’ятку архітектури, яку створив відомий архітектор Олександр Красносельський – автор близько 50 будівель у Дніпрі. Про нього ми вже писали нещодавно з приводу його дня народження.

Про цей палац відомо, що це — колишній культурно-освітній центр у Дніпрі, будинок культури заводу ім. Петровського. Вважається однією з найкращих споруд у стилі конструктивізму і є однією з найбільших будівель в Україні у цьому стилі. Збудований за проектом Олександра Красносельського.  У листопаді 2017 року будівлю було продано за 7 875 000 грн. Нові власники — ТОВ «БЦ-Веста» пообіцяли зберегти будівлю.

Про конфлікт із власником повідомила Надія Лиштва, начальник Управління з охорони культурної спадщини міськради Дніпра в програмі «Шах і мат» телеканалу «Відкритий». Власник подав до суду на Управління культури, національностей і релігій, аби відмінити рішення про пам’ятку архітектури, хоча раніше власники запевняли, що опікуватимуться збереженням культурної спадщини Дніпра.

У разі судової перемоги, власник матиме право навіть знести палац, як це наразі роблять із ТРЦ Grand Plaza, який розташований у самому центрі Дніпра — на проспекті Дмитра Яворницького, хоча це один з перших торгових центрів у нашому місті, який було відкрито 2002 року.

Автор – Боніфацій