Низка європейських країн оновила правила в’їзду для громадян України

09.12.2021 14:48   -

Латвія оновила умови в’їзду для громадян України.

Як повідомляє посольство України в Латвійській Республіці, сьогодні, 9 грудня, українці зможуть безкоштовно здати ПЛР-тест на коронавірус в аеропорту Риги після прибуття.

Латвійські прикордонники можуть вимагати пройти тест. Також його можуть пройти громадяни України, які мають COVID-сертифікати з QR-кодом, що згенеровані в додатку «Дія».

Зараз у країні діє вибіркове тестування на коронавірус усіх, хто вʼїжджає. Пускають до країни без перешкод щеплених людей із сертифікатами. Без сертифікатів, але з ПЛР-тестом можна вʼїхати лише у виняткових, не туристичних випадках.

Румунія також змінює правила з 10 грудня до 8 січня 2022 року вимагатиме при в’їзді ПЛР-тест навіть у вакцинованих українців, повідомляє Держприкордонслужба. Без негативного результату тесту, зробленому не більше ніж за 48 годин до в’їзду, відправлять на 14-денний карантин.

На тлі поширення штаму коронавірусу «Омікрон» правила в’їзду та карантин в цілому посилили США, Велика Британія, Франція, Кіпр, Румунія та десятки інших країн світу.

Польща у зв’язку з наростанням епідемії коронавірусу змінила правила перетину кордону. З понеділка для в’їзду з-за меж Шенгенської зони необхідно мати негативний тест, зроблений не більш ніж за 24 години до поїздки.

Повідомлення про це розміщене на сайті уряду. Відповідне оновлення опублікували також на спеціальній мапі МЗС України щодо умов поїздок для українців.

“З 15 грудня кожна особа перед прибуттям до Польщі з-за меж Шенгенської зони має здати тест на COVID-19. Тест потрібно зробити не більш ніж за 24 години до поїздки. Важливо: вакцинація не звільняє від тестування”, – йдеться у роз’ясненні.

Хоча йдеться про дуже короткий період дії тесту – 24 години, з коментаря представників уряду випливає, що для перетину кордону підходять також швидкі антиген-тести.

Тести будуть вимагатися від усіх, хто в’їздить з-за меж Шенгенської зони. ПЛР- та антиген-тести визнаватимуться однаково“, – зазначив заступник глави МОЗ Вальдемар Краска. 

Нагадаємо, з 9 вересня Польща відкрилася для поїздок українців, у тому числі туристичних, але в’їхати без 14-денної самоізоляції можна лише з повним курсом вакцинації зареєстрованою в ЄС вакциною (Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Jonson&Jonson) або довідкою про перенесену хворобу. Польща додала громадян України до переліку осіб, яким з 9 вересня дозволений в’їзд до країни, в тому числі з метою туризму.

Чорногорія так само змінила умови в’їзду для вакцинованих туристів, обмеживши визнання сертифікатів про щеплення шістьма місяцями з дати отримання останньої дози. Про це повідомило посольство України у Чорногорії.

Оновлені правила вже набули чинності.

“Звертаємо вашу увагу, що з 3 грудня в’їзд в Чорногорію із сертифікатом вакцинації можливий за умови, якщо повна вакцинація здійснена не пізніше шести місяців до моменту в’їзду до Чорногорії. Інші умови в’їзду залишаються чинними”, – повідомили у посольстві. 

Відтак сертифікат про щеплення визнається, якщо з дати отримання другої дози минуло не менше 14 днів, але не більше шести місяців. При цьому, Чорногорія визнає усі вакцини, а сертифікат можна мати в електронному або паперовому вигляді. Посольство рекомендує мати документ англійською та з QR-кодом.

Альтернативно мандрівники можуть надати негативний результат ПЛР-тесту, зробленого не більш ніж за 72 години до часу перетину кордону, або антиген-тест, зроблений не більш ніж за 48 годин до часу перетину кордону.

Визнається також довідка про перенесену хворобу – позитивний ПЛР-тест, отриманий більше 14 днів тому, але не більше ніж 180 днів тому. 

Особи до 18 років можуть в’їжджати без жодних обмежень. 

Найактуальніша інформація про візи, дозволи та обмеження в умовах пандемії COVID-19.