Нові тренди у дитячому кіно: у Дніпрі відкрилась творча лабораторія MatusLAB

07.12.2021 17:05   -
Автор:

У Дніпрі відкрилась творча лабораторія дитячого кіно імені Марлена Матуса – MatusLAB. Як зазначають організатори, це формат фестивалю. Три дні на ньому обмінюватимуться досвідом професійні режисери, підвищуватимуть рівень юних учасників і створюватимуть комунікацію між дитячими студіями Дніпра, області та всієї України.

“Основна мета – створення середовища творчого спілкування для дитячих аматорських аудіовізуальних студій, об’єднань, а також індивідуальних авторів. У дітей дуже цікавий підхід до зйомок, у них немає шаблонів. Діти випускають у стрічках особисті прагнення. Тут, у лабораторії, у форматі діалогу спеціалісти розповідатимуть дітям про принципи створення кіно, і, не побоюсь сказати, навіть ми, дорослі, можемо повчитися у них», – розповів арткуратор проєкту «Культурна столиця» та програми «Творча лабораторія дитячого кіно імені Марлена Матуса» Валентин Фетісов.

Вважає себе добрим членом журі актор театру та кіно, випускник Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого Максим Яковлев: «Мені не було важливо, щоб відзняли саме за жорсткими правилами (рівний кадр, звук тощо). Звертав увагу, наскільки діти розуміють про те, що знімають, і щоб могли пояснити це в кадрі».

12-річний Дмитро Комар знімав соціальний ролик на екотематику: «Я дуже занепокоєний, що люди смітять, тому відзняв невеличке відео, де закликаю людей не смітити навколо себе. Надалі планую розвиватися у жанрі соціальних роликів».

Фестиваль проводиться вдруге, торік взяли участь 12 команд з України та світу. Під час заходу учасники переглянули 50 робіт: анімаційні, ігрові, документальні фільми, соціальну рекламу та навіть серіал.